Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα Τεκμήρια», με την παρουσίαση του εντυπωσιακού πρώτου τέτοιου «αθέατου τεκμηρίου» που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών.

Στο πλαίσιο της δράσης και έως τις 30 Μαΐου  καθημερινά στη σελίδα του μουσείου στο Facebook, θα παρουσιάζονται επιλεγμένα και σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό, αλλά και άγνωστες στιγμές από την ανασκαφή, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.

Πρώτο τέτοιο «αθέατο τεκμήριο» ένας απολιθωμένος κορμός υποτροπικού καρποφόρου δέντρου ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του μουσειακό έκθεμα καθώς διατηρεί ακέραιο το ριζικό σύστημα του δέντρου.

Aποκαλύφθηκε το 2015 κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της μακρόχρονης καταπόνησής του, που οφειλόταν τόσο στη θέση του, σε πολύ μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, όσο και στην έντονη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή. Αποσπάστηκε με χρήση ειδικού νάρθηκα και συντηρήθηκε για σχεδόν τέσσερα χρόνια στα εργαστήρια του μουσείου με υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς. Την περασμένη Δευτέρα παραδόθηκε στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των σωστικών επεμβάσεων καθαρισμού, συντήρησης, συγκόλλησης, ανασύστασης και αποκατάστασης.

Ας σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου που διασχίζει την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο, έχει αποκαλυφθεί, συντηρηθεί και διατηρηθεί στη φυσική του θέση κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών μεγάλος αριθμός απολιθωμένων κορμών μεταξύ των οποίων και γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Ελλάδα. Με την εφαρμογή πρωτότυπης μεθοδολογίας και αυστηρών κανόνων συντήρησης χιλιάδες απολιθωμένα τμήματα δέντρων, κλαδίσκοι και φύλλα αποκαλύφθηκαν, συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν και αποτελούν πλέον τμήμα των συλλογών του μουσείου».

Η δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα Τεκμήρια» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την ισότητα, ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή» θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.