Εμπειρογνώμονες από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου βοήθησαν τις τελωνειακές αρχές της Βρετανίας να διαπιστώσουν την πλαστότητα των ύποπτων αντικειμένων που εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου 2019, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Μουσείο.

Συγκεκριμένα, είχαν βρεθεί 190 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πήλινα ειδώλια, ζωόμορφα αγγεία και πήλινες πινακίδες που φέρουν σφηνοειδούς τύπου γραφή, προσεκτικά συσκευασμένα σε δύο εμπορευματοκιβώτια προερχόμενα από το Μπαχρέιν, με παραλήπτη μία ιδιωτική διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αμέσως μας κινήθηκαν υποψίες, διότι έμοιαζε λες και σε αυτές τις πλακέτες να αντιπροσωπευόταν ολόκληρη η ποικιλομορφία της μεσοποταμιακής γραφής σε μία μόνη αποστολή», εξηγεί το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο ήταν αμέσως επιφυλακτικό για αυτήν την «έτοιμη προς χρήση συλλογή για έναν μη ενημερωμένο αγοραστή».

Όμως και άλλες ενδείξεις υποψίασαν τους ειδικούς του Μουσείου: οι περισσότερες από τις επιγραφές περιείχαν ένα «πλήρες κειμενικό σύμφυρμα που κατά την ανάγνωση δεν έβγαζε νόημα», ενώ και «το μέγεθος και το πάχος της κάθε πινακίδας δεν αντιστοιχούσε στα πρωτότυπα». Αυτό συνιστά ένα «κοινό σφάλμα» των παραχαρακτών, οι οποίοι κυρίως δουλεύουν με βάση φωτογραφίες από βιβλία, εκτιμά το Μουσείο.

Επιπλέον, «κανένα από τα αντικείμενα δεν ήταν πραγματικά αρχαίο», σύμφωνα με τους ειδικούς, που δεν άργησαν να κατανοήσουν πως οι πλακέτες δεν είχαν στεγνώσει στον ήλιο, αλλά είχαν ψηθεί σε έναν σύγχρονο κλίβανο.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, «είναι πιθανό» αυτές οι ψεύτικες αρχαιότητες να προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Η πλαστογραφία πήλινων πινακίδων χρονολογείται τουλάχιστον από 200 ετών και άνω, όμως είναι «η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο», πιστοποιούν οι ειδικοί, εκφράζοντας συνάμα την ανησυχία τους για «έναν νέο τύπο παραγωγής που προορίζεται για μια εύπιστη αγορά».

Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καμία αξία στην παρούσα κατάστασή τους, όμως κάλλιστα θα μπορούσαν «να παραπλανήσουν ως εξαιρετικά πολύτιμα και θα μπορούσαν να είχαν αξία χιλιάδων λιρών», εάν είχαν διατεθεί προς αγορά από έναν ανυποψίαστο αγοραστή.

Αντ’ αυτού, τα πλαστά αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν τώρα «για εκπαιδευτικούς σκοπούς» και μια επιλογή τους θα εκτεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν το Βρετανικό Μουσείο θα ανοίξει ξανά, ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα.