«Με τα ελευθέρια φτερά της Νίκης» είναι ο τίτλος της έκθεσης που επρόκειτο να διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο στη Βενετία, στη Sala del Capitolo, με συνδιοργανωτές το Ερευνητικό Κέντρο Θράκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει τη μοναδική συλλογή του συλλέκτη-ερευνητή Ελευθέριου Ελευθερίου, καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και συνθέτει ένα παγκόσμιο «ψηφιδωτό» το οποίο αποκαλύπτει τους λάτρεις, τους μαγεμένους από τη χάρη, τις αξίες και τα ιδανικά της, και αναδεικνύει τους λαούς και πολιτισμούς που ενέπνευσε και επηρέασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: «Είναι εντυπωσιακό και μεγαλειώδες γεγονός πόσες χώρες έχουν απεικονίσει το αρχαιοελληνικό σύμβολο της Νίκης. Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό, όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό από χώρες μακρινές, όπως οι Ουρουγουάη, Ζάμπια, Ιαπωνία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Σιέρα Λεόνε, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία και πολλές άλλες».

Η Μουσειακή Συλλογή περιλαμβάνει πρωτότυπα αντικείμενα, 387 γραμματόσημα (52 σειρές γραμματοσήμων), 23 φεγιέ, 103 φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και κοινής αλληλογραφίας, 121 καρτ ποστάλ, δεκάδες αποτυπώσεις σφραγίδων, 5 νομίσματα, 5 χαρτονομίσματα, 111 μετάλλια, 15 καρφίτσες, 37 αφίσες, 121 περιοδικά, 11 βιβλία, 5 γκραβούρες, 6 αγαλματίδια, 27 φωτογραφίες, 7 ταυτότητες, 25 βινιέτες, 9 τηλεκάρτες, 4 θυρεούς, και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως: δίσκος βινυλλίου, μάρκες καζίνο, σφυράκι προέδρου, σφραγιδόλιθοι της εποχής, σημαιάκια, λάβαρο, ετικέτα κρασιού και σοκολάτας, και άλλα. Αυτό το έργο ζωής του Ελευθέριου Ελευθερίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Μάιο, στην Αλεξανδρούπολη.

Σκοπός του Ερευνητικού Κέντρου Θράκης είναι «το ταξίδι του αρχαιοελληνικού συμβόλου να ενισχυθεί, να εμπλουτιστεί, ώστε να γίνει γνωστό από άκρη σε άκρη της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και ταυτόχρονα να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χώρα μας, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και η ακριτική περιοχή, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της».

Με συνδιοργανωτή επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Τεργέστη, η έκθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και στην πόλη αυτή, ενώ υπήρχαν συζητήσεις και για άλλες πόλεις της Ιταλίας, μιας και το αρχαιοελληνικό άγαλμα είναι κυρίαρχο σύμβολο νίκης στη γειτονική μας χώρα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, το πρόγραμμα παρουσίασης της έκθεσης πρέπει να τροποιηθεί, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της και σε όλα τα πολιτιστικά γεγονότα, παγκοσμίως.

Για να δείτε σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Για να δείτε τη σελίδα της έκθεσης στο Facebook, πατήστε εδώ.