Damian Klop, Beer as a signifier of social status in ancient Egypt with special emphasis on the New Kingdom Period (ca. 1550-1069 BC): The place of beer in Egyptian society compared to wine, Διδακτορική διατριβή,  Stellenbosch University, 2015.

Ήταν όλοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρεις της μπύρας; Ή οι ανώτερες τάξεις περιφρονούσαν τη μπύρα ως «το ποτό των φτωχών», προτιμώντας το κρασί; Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα κινήθηκε μια διδακτορική έρευνα η οποία έγινε πρόσφατα προσβάσιμη μέσω διαδικτύου.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν την άποψη ότι η αρχαία αιγυπτιακή μπύρα καταναλωνόταν μόνο από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Η άποψη αυτή βασίζεται σε μια γενίκευση ότι η πόση είχε ταξικά χαρακτηριστικά, με τους φτωχότερους να καταναλώνουν μπύρα και την ελίτ να πίνει αποκλειστικά κρασί. Ωστόσο, άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η αιγυπτιακή μπύρα καταναλωνόταν καθολικά από όλες τις αιγυπτιακές κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το αν οι εύποροι είχαν πρόσβαση και στο κρασί.

Την εγκυρότητα των παραπάνω αντίθετων ακαδημαϊκών απόψεων κλήθηκε να ερευνήσει ο Damian Klop, διδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Stellenbosch της Ν. Αφρικής. Στη μελέτη του ο Klop συμπεριέλαβε και τον τρόπο με τον οποίο προέκυψαν και λειτούργησαν διάφορες ταξικές συνδηλώσεις στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία. Σύμφωνα με τους παράγοντες παραγωγής, κατανάλωσης, υγείας, οικονομικής ανταλλαγής,  διανομής/πρόσβασης στη μπύρα, καθώς και τη θρησκεία, ο Klop πέτυχε να ορίσει τόσο το τι αντιπροσωπεύει κοινωνικά η μπύρα και το κρασί στην Αίγυπτο γενικά, επικεντρώνοντας αργότερα στην περίοδο του Νέου Βασιλείου (1550-1069). Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μια ανθρωπολογική προσέγγιση που επέτρεψε στον ερευνητή να αποφύγει την κοινωνική προκατάληψη και να κατανοήσει την αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία με τους δικούς της όρους.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η αιγυπτιακή μπύρα είχε μεν πολύ χαμηλότερη θέση από το αιγυπτιακό κρασί στην αιγυπτιακή κοινωνία. Όλες όμως οι κοινωνικές τάξεις έπιναν μπύρα, ενώ μόνο οι ανώτερες τάξεις έπιναν κρασί. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι ανώτερες τάξεις δικαιολογούσαν την αγάπη τους προς τη μπύρα παράγοντάς την με άλλον τρόπο, περισσότερο εξεζητημένο, και καταναλώνοντάς την με τρόπο αντίστοιχο με το κρασί. Η μελέτη αυτή, επομένως, δεν διευθετεί μόνο μια παλιά ακαδημαϊκή διαμάχη, αλλά και παρέχει νέα στοιχεία για τη μπύρα ως αγαπημένο ποτό των Αιγυπτίων.

Για να διαβάσετε τη διατριβή, πατήστε εδώ.