Αριστοτέλης: Ανθολόγιο κοσμολογικών χωρίων από τις φυσικές πραγματείες του, εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια: Θεόκριτος Κουρεμένος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020, σελ. 360. ISBN: 978-960-524-567-2

Η γέννηση της σύγχρονης επιστήμης στην εποχή της επιστημονικής επανάστασης, από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα, σήμανε τον θάνατο της φυσικής και της κοσμολογίας του Αριστοτέλη από τα Στάγειρα (384–322 π.Χ.). Οι αριστοτελικές αντιλήψεις είχαν κυριαρχήσει επί αιώνες στην ανθρώπινη σκέψη και η εξοικείωση με αυτές αποτελεί προϋπόθεση για την κατανόηση των αρχών της σύγχρονης επιστήμης.

Η παρούσα ανθολογία μεταφρασμένων και σχολιασμένων χωρίων από τις αριστοτελικές πραγματείες φυσικής και κοσμολογίας παρουσιάζει με τα λόγια του ίδιου του Αριστοτέλη το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο της φυσικής του και τις απόψεις του για τη σύσταση και τη δομή του σύμπαντος, για τη φύση των ουράνιων σωμάτων και τις αιτίες των κινήσεών τους, καθώς και για τη σχέση του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο.

Η εκτενής εισαγωγή περιέχει ένα λεπτομερές περίγραμμα της αριστοτελικής φυσικής και κοσμολογίας, και παρουσιάζει τις καταβολές τους στη σκέψη του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. Η έκδοση απευθύνεται στους ιστορικούς της επιστήμης, της φιλοσοφίας και των ιδεών, στους κλασικούς φιλολόγους, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και επιστήμη και τις αρχές της σύγχρονης επιστήμης.

Η σειρά «Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία / Πηγές» φιλοξενεί κείμενα από όλο το εύρος της ελληνικής επιστημονικής γραμματείας που σώζεται από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική φιλοσοφία και κοσμολογία, ιατρική και φαρμακολογία, βοτανική και ζωολογία, γεωγραφία, μηχανική, οπτική, αρμονική κ.ά.). Στόχος της σειράς είναι να προσφέρει στον αναγνώστη έγκριτες σχολιασμένες μεταφράσεις των κειμένων στα νέα ελληνικά, με βάση τις πιο έγκυρες διεθνείς κριτικές εκδόσεις.