Ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους με ένα μόνο «κλικ» είναι η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων προσφέροντας μια σειρά από δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου, ώστε μικροί και μεγάλοι να ψυχαγωγηθούν αλλά κυρίως να διασκεδάσουν. Η Τεχνόπολη συνεχίζει τη λειτουργία της και έρχεται στο σπίτι και στην οθόνη του καθενός και της καθεμιάς προσκαλώντας μας σε ένα ταξίδι στον πολιτισμό.

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται και στη χώρα μας, οι υπηρεσίες που παρέχει αυτή τη στιγμή η Τεχνόπολη αποτελούν μία ανάσα για όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό από το σπίτι τους.

«Θα πρέπει ο πολιτισμός να μην σταματήσει να υπάρχει. Είναι η μόνη τροφή που μπορεί να μας δώσει δύναμη, να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο σε αυτή την καθημερινότητα τώρα αλλά σε όποια καθημερινότητα. Η μόνη τροφή που μπορούμε να έχουμε», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δέδες, ενώ προσθέτει ότι οι εξελίξεις αποτέλεσαν μία «κακή αφορμή» ώστε να «κάνουν» τους χώρους πολιτισμού προσβάσιμους σε όλους. «Θα πρέπει να βρούμε έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας του πολιτισμού που θα φτάνει σε όλα τα σπίτια. Από όλη αυτή την ιστορία ίσως ανακαλύψουμε έναν νέο τρόπο προσέγγισης και επικοινωνίας του πολιτισμού», αναφέρει.

Όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Τεχνόπολης αλλά και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχουν τη δυνατότητα πλέον να περιηγηθούν στο VR tour της μοναδικής έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece». Παράλληλα στην ιστοσελίδα www.gasmuseum.gr προσφέρονται δύο video games για τα παιδιά, μέσω των οποίων, μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου. Στο πρώτο μαθαίνουν και γνωρίζουν τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ στο δεύτερο έρχονται σε επαφή με την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο, αλλά και τη γραμμή παραγωγής του. Δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβύρινθοι, εικαστικές δραστηριότητες με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας, συμπληρώνουν την λίστα των επιλογών που διαθέτουν μικροί και μεγάλοι ώστε να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους βάζοντας χρώμα στο εργοστάσιο, βρίσκοντας κρυμμένες λέξεις και φωτίζοντας την πόλη.

«Η Τεχνόπολη αυτό που είχε ούτως ή άλλως ως χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ένας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους τόπος. Με το μότο μας #KatheMeraTexnopoli, αποφασίσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να κάνουμε δραστηριότητες στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλοι και μικροί και μεγάλοι μέσω του διαδικτύου, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε “Κάθε Μέρα Τεχνόπολη’’, αλλά με έναν άλλον τρόπο πια. Οπότε από εκεί που είχαμε το #KatheMeraTexnopoli, τώρα έχουμε το #HTexnopoliSpitiSou. Υπάρχουν πολλά πράγματα που τρέχουν τώρα και πολλά πράγματα που σχεδιάζονται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δέδες.

Ειδικότερα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μουσείο μέσω των παιχνιδιών προσφέροντάς τους πρώτα από όλα διασκέδαση. «Αν καταφέρουμε μέσω της διασκέδασης να μάθουμε στα παιδιά όχι μόνο την ιστορία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά γενικώς την ιστορία μας, τα παιδιά θα είναι και πιο ευχαριστημένα αλλά θα εμβαθύνουν και περισσότερο διότι μέσω της διασκέδασης θα θέλουν να κερδίσουν κι άλλη γνώση», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δέδες.

Διαθέσιμη είναι και η ψηφιακή συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό συσκευών που σχετίζονται με την παραγωγή φωταερίου, εργαλεία, μηχανήματα και εξοπλισμό (μετρητές, εστίες, θερμοσίφωνες, φωτιστικά κ.ά.), τεκμήρια από το ίδιο το εργοστάσιο καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Οι δράσεις της Τεχνόπολης δεν σταματούν εδώ όμως, καθώς σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι εκδηλώσεις, που θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω live streaming, καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις του Innovathens powered by Samsung που θα είναι διαθέσιμες / προσβάσιμες διαδικτυακά.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση «η διοίκηση της Τεχνόπολης, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια, τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων της, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις πάνω στα τρέχοντα θέματα δημόσιας υγείας και με βάση αυτές θα τροποποιήσει εκ νέου, αν αυτό είναι αναγκαίο, το πρόγραμμα και τη λειτουργία της».