Τα μεγάλα περιθώρια αύξησης των αρχαιολογικών πόρων, η επέκταση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, αλλά και το οργανόγραμμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους εργαζόμενους, ήταν τα θέματα που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πλαισιωμένη από τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠΑ, Παναγιώτη Νταή και την απερχόμενη πρόεδρο του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου (πρόεδρο πλέον της Αναπτυξιακής Τράπεζας), η Λίνα Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε λέγαμε ότι τα εισιτήρια στην Ελλάδα καταλαμβάνουν περίπου το 95% των εσόδων, ενώ σε όλο τον άλλον κόσμο το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% και τα υπόλοιπα έσοδα είναι από παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτές τις υπηρεσίες είναι που θέλουμε να αναβαθμίσουμε, ξεκινώντας από τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων και τα πωλητήρια των μουσείων».

Έδωσε το παράδειγμα της Αρχαίας Ολυμπίας για να τονίσει τα δυσανάλογα χαμηλά έσοδα από τα πωλητήρια των μουσείων της, συγκριτικά με την επισκεψιμότητα που δέχτηκε: «Το 2019, στην Αρχαία Ολυμπία τα έσοδα που προήλθαν από τα πωλητήρια –και καθώς εκεί δεν λειτουργεί το αναψυκτήριο– ήταν 188.000 ευρώ σε ένα σύνολο 650.000 επισκεπτών, από τους οποίους οι 100.000 επισκέπτες ήταν ελευθέρας εισόδου (σχολεία κ.λπ.). Ποσό που αντιστοιχεί σε πολύ λιγότερο ακόμη και από 0,50 ευρώ για κάθε επισκέπτη». Σχετικά με τα αναψυκτήρια, από τα 15 που θα δημοπρατηθούν, ένα είναι της Αρχαίας Ολυμπίας, για την οποία έγινε διαγωνισμός την προηγούμενη Παρασκευή και υπάρχουν, μέχρι στιγμής, δέκα υποψηφιότητες, ενημέρωσε η υπουργός: «Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε από την κα Χατζηπέτρου, θα συνεχιστεί με τον κ. Νταή, προκειμένου τον Απρίλη να υπάρχουν ήδη οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τα αναψυκτήρια».

Σχετικά με τη λειτουργία του ΤΑΠΑ, η ίδια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει ΝΠΔΔ και ότι η απερχόμενη πρόεδρος του ΔΣ, Αθηνά Χατζηπέτρου, «κατέθεσε επισήμως στο υπουργείο Πολιτισμού στα μέσα Φεβρουαρίου 2020, την πρόταση διάρθρωσης των υπηρεσιών του Ταμείου και πως «η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέσα από μία διαβούλευση που πρέπει να γίνει και με τους εργαζόμενους, για να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτησή του με νόμο».

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε για την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μέτρο το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2018. «Έχουν γίνει οι συνεννοήσεις που θα έπρεπε να έχουμε κάνει, τόσο με τους αρχικούς χορηγούς – την Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπάρχει ήδη μία νέα χορηγία της τάξεως των 300.000 ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να προχωρήσουν κάποιοι επιπλέον χώροι, και συγχρόνως έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε το εισιτήριο να επεκταθεί μέσω ΣΔΙΤ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε σύμπραξη του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας» κατέληξε η υπουργός.