Τη συμφωνία τους σε θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν από κοινού για ζητήματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και ανάδειξης των μνημείων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τόνισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, δρ Khaled Ahmed El-Enany. Ο Υπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της κας Μενδώνη.

Σε συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί στο ΥΠΠΟΑ, συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου, στους τομείς της προστασίας πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση. Συμφωνήθηκε, επίσης, η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, με τη συμμετοχή Υπουργών Πολιτισμού χωρών με ιστορικό παρελθόν, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο Υπουργός δρ Khaled Ahmed El-Enany εξέφρασε τη θερμή στήριξη της Αιγύπτου στο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα τα μνημεία που έχουν αφαιρεθεί παρανόμως.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα τον εξοχότατο υπουργό Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι βασίζονται στη χιλιετή σχέση των δύο χωρών και στην εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.

»Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. Από τα βασικά θέματα της σημερινής μας συνομιλίας με τον εξοχότατο υπουργό ήταν η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Αποφασίσαμε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και ο ίδιος είχε την καλοσύνη να προσδιορίσει και τον χρόνο υπογραφής τριμερούς συμφωνίας, έτσι όπως προβλέπεται μέσα από το πλαίσιο της συνεργασίας της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, με αντίστοιχο περιεχόμενο, δηλαδή της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, ανάμεσα στις τρεις αυτές χώρες.

»Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη μουσειακή πολιτική. Όπως γνωρίζετε η Αίγυπτος μέσα στο 2020 θα εγκαινιάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου, ένα έργο που ήδη έχει προκαλέσει εξαιρετικά θετικά σχόλια. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία, με αφορμή τη συζήτηση για το μουσείο, να μιλήσουμε για θέματα μουσειακής πολιτικής και πώς μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, όπως επίσης μας απασχόλησαν τα θέματα έρευνας εναλίων αρχαιοτήτων και της αντίστοιχης προστασίας τους από την κλοπή και την παράνομη διακίνηση».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός, δρ Khaled Ahmed El-Enany, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο αδελφό ελληνικό κράτος, με την απέραντη ιστορία του, βάσει γενναιόδωρης πρόσκλησης της εξοχοτάτης υπουργού. Διεξήχθησαν συνομιλίες που αφορούσαν και θέματα που συζητήθηκαν πριν από τρεις μήνες στην Κίνα μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε να υπογραφεί μια συμφωνία τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας των αρχαιοτήτων. Ολοκληρώσαμε τις διάφορες διαδικασίες του τριμερούς πρωτοκόλλου και θα υπογραφεί κατά τις προσεχείς ημέρες ή μήνες.

»Επίσης συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί διαφόρων χωρών με ιστορικό παρελθόν και οι οποίες υποφέρουν από την παράνομη εμπορία των αρχαιοτήτων τους. Συμφωνήσαμε οι δυο χώρες μας να καταδικάσουμε την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων και την ανάγκη επιστροφής όλων των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες μας. Εξετάσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας για να επανακτήσει η Ελλάδα όλα τα μνημεία τα οποία έχουν αφαιρεθεί και να επιστραφούν στην κοιτίδα τους.

»Επίκειται η επίσκεψή μου σε διάφορα μεγάλα μουσεία ώστε να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες από τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών μουσείων και να τις ακολουθήσουμε κι εμείς στα δικά μας, όπου χρειαστεί».