Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξετάστηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η παρακολούθηση της πορείας όλων των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπηρεσιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο. Τα έργα αφορούν στη συντήρηση και στην ανάδειξη πολιτιστικών έργων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα έργα που εντάσσονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

«Είστε η Περιφέρεια που έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της Μακεδονίας και της Θράκης», σημείωσε η κα Μενδώνη. «Εφόσον συνδυαστεί με την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, θα αποφέρει μοναδικούς καρπούς. Μην ξεχνάμε ότι η Θράκη έχει τεράστια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας». Η Υπουργός τόνισε επίσης ότι οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μια από τις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει για το Υπουργείο Πολιτισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κρίθηκε αναγκαία η επιτάχυνση των έργων πολιτισμού, όπως παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας, τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Επίσης, εξετάστηκε η ωρίμανση των μελετών που αφορούν σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

– Κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης (προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ σε δύο υποέργα).

–  Συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στις Φέρες (900.000 ευρώ).

– Παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης. Ειδικότερα, εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου της Σαμοθράκης, ηλεκτροφωτισμός του Κάστρου (200.000 ευρώ) και αναστήλωση και αποκατάσταση του Κάστρου Φονιά (1 εκατ. ευρώ).

– Άμεση εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, σε διάστημα 18 μηνών, για τη μελέτη εφαρμογής και την ανακατασκευή στέγης στο Τέμενος Βαγιαζήτ.

– Ερευνητικό πρόγραμμα για τη συνολική προστασία του Κάστρου Διδυμοτείχου.

– Εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης σε τρεις βυζαντινούς ναούς στα χωριά Πηλιούρι, Μεταξάδες και Αλεποχώρι (800.000 ευρώ).

– Εργασίες αναστήλωσης στο Κάστρο Κομοτηνής και συνέχιση των εργασιών στη Μητρόπολη της πόλης.

– Εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Μαξιμιλιανούπολης (850.000 ευρώ) και Αρχαίας Ζώνης Αλεξανδρούπολης (500.000 ευρώ)

–  Χρηματοδότηση της συμπληρωματικής ανασκαφής των Αβδήρων (500.000 ευρώ).

– Επιταχύνονται, επίσης, τα έργα στο Ιμαρέτ, στην Αρχαία Εγνατία και στον Προμαχώνα Κάστρου Καβάλας.