Douglas A. Howard, Η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μτφρ.: Σοφία Λαΐου, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2019, σ. 512. ISBN: 978-960-354-503-3

Το παρόν βιβλίο, το οποίο καλύπτει πλήρως την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη γέννησή της στη μετα-Μογγολική Ευρασία μέχρι τη διάλυσή της μετά τον Μεγάλο Πόλεμο στην Ευρώπη, προσφέρει στον αναγνώστη μια ολιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την Οθωμανική κοσμοθεωρία, τι ήταν, πώς συγκροτήθηκε και πώς διαλύθηκε.

Ο Douglas A. Howard τονίζει τον κρίσιμο ρόλο των Οθωμανών Σουλτάνων και του εκτεταμένου οικογενειακού περιβάλλοντός τους, συζητά την ανάπτυξη του δημοσιονομικού μοντέλου της αυτοκρατορίας και αναλύει κορυφαία έργα της Οθωμανικής λογοτεχνίας που δίνουν έμφαση στην πνευματικότητα, την επίγνωση του χώρου και του χρόνου και στα συναισθήματα, μετανάστευση, βία, ασθένειες και καταστροφή. Παρατηρώντας πώς ο λαός διέθετε το χρόνο του, τη στάση του απέναντι στην εξουσία, τον τρόπο με τον οποίο αποκτούσε την περιουσία του και την αίσθηση που είχε για το χιούμορ και την ομορφιά, το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο αποτελεί βασική πηγή γνώσεων για τον σπουδαστή και για τον ειδικό στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Μέσης Ανατολής, της ιστορίας του Ισλάμ, και την ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 80 εικόνες, χάρτες και εξειδικευμένα ένθετα.