Εκδήλωση για την παρουσίαση των πανεπιστημιακών ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Κυκλάδες και το Ιόνιο συνδιοργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 17:30 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, και η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου.

Οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των ανασκαφικών έργων θα γίνουν από την ομότιμη καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά, για την Παλαιόπολη Άνδρου, την ομότιμη καθηγήτρια Νότα Κούρου, για το Ξώμπουργο Τήνου, τον καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάνα, για το Βρυόκαστρο Κύθνου, τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Σμπόνια, για την Κοίμηση Θηρασιάς, και την καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, για το Σπήλαιο του Πάνθηρα Κυθρού.

«Με την υποστήριξη των ερευνητικών αυτών έργων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συμβάλλει στην προσπάθεια παραγωγής πρώτης ύλης, για να γίνει κατανοητή η ιστορία του ελληνικού και ιδίως του νησιωτικού πολιτισμού και οι μεταμορφώσεις των υλικών της τεκμηρίων, στο πέρασμα του χρόνου. Στα ιδιαίτερα νησιωτικά περιβάλλοντα του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, οι πανεπιστημιακοί αρχαιολόγοι με τις ερευνητικές τους ομάδες αποκαλύπτουν αρχαιότητες και μνημεία, και αφήνουν στα νησιά μας μια πολύτιμη εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη» αναφέρουν οι διοργανωτές.