Περιοδική έκθεση με τίτλο «Τα νησιά των ανέμων. Ο ναυτικός πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στη Γόρτυνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο Προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και τη μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από νέους και μαθητές. Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεις.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιανουαρίου – 31 Αυγούστου 2020.

Ωράριο λειτουργίας: 09.00-14.00.

Είσοδος ελεύθερη.