«Πέρα απ’ τη δράση: Στέγες θεάτρων στη Γαλλία τον 18ο αιώνα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Κατερίνα Χαλβατζή (Aρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, ETH Zυρίχης) στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Στο τέλος του 18ου αιώνα η Γαλλία ήταν νευραλγικό κέντρο για την εφαρμογή κατεργασμένου σιδήρου στην κατασκευή. Οι πρώιμες λύσεις περιλάμβαναν τη χρήση σιδήρου με κοίλους οπτόπλινθους, που σχημάτιζαν θόλους χαμηλού ύψους στα μεσοδιαστήματα των φορέων. Τα θέατρα ήταν οι πρώτες κατασκευές όπου εφαρμόστηκε το νέο σύστημα, μιας και ο σίδηρος θεωρούνταν ανθεκτικότερο υλικό από το ξύλο σε περίπτωση φωτιάς» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η Κατερίνα Χαλβατζή.

Στην ομιλία της θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή και εξέλιξη των δομικών συστημάτων με κατεργασμένο σίδηρο και κοίλους οπτόπλινθους από τον 18ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλία. Παράλληλα θα εξεταστούν θέατρα κατασκευασμένα από ξύλο, όπου η παραδοσιακή κατασκευή στέγης συνέχισε να εφαρμόζεται. Όπως επισημαίνει: «Τα παραδείγματα επιλέχθηκαν με κριτήριο την διατήρηση της αρχικής κατασκευής και διανθίστηκαν με κτίρια που υπέστησαν δομικές αλλοιώσεις, αλλά για τα οποία υπάρχει αρχειακό υλικό και ιστορικές δημοσιεύσεις». Ταυτόχρονα θα εξεταστούν κατασκευαστικές λύσεις που δεν στεγάζουν θέατρα, αλλά προσφέρουν πολύτιμο πεδίο επιτόπιας έρευνας για περαιτέρω κατανόηση του δομικού πλαισίου.

Στα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται το Grand Théâtre στο Μπορντό, το Théâtre du Palais-Royal και το Théâtre Ventadour στο Παρίσι. Ο στόχος είναι η παρουσίαση των πρώιμων λύσεων με κατεργασμένο σίδηρο στα θέατρα, η μελέτη της εξέλιξής τους ως τα μέσα του 19ου αιώνα και η συγκριτική τοποθέτησή τους στο ευρύτερο φάσμα μεταλλικών κατασκευών στον 19ο αιώνα.

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).