Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ἠμαθεῖν: Μνήμη, Πολιτισμός και Ιστορία στην Ημαθία», διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Αιγών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν με 35 ανακοινώσεις καταξιωμένοι επιστήμονες και νέοι ερευνητές της ιστορίας, αρχαιολογίας, θρησκείας, τέχνης, των θεσμών, της κοινωνικής οργάνωσης, πολεοδομικής εξέλιξης και αρχιτεκτονικής, της παράδοσης και πρωτοπορίας, όπως επίσης του έργου της προστασίας, της συντήρησης-αποκατάστασης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην έναρξη του συνεδρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου Αυτού θα τιμήσουν τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Μιλτιάδη Χατζόπουλο για την τεράστια προσφορά του στη μελέτη της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Παράλληλες δράσεις

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στο φουαγιέ του Νέου Μουσείου των Αιγών θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρόσωπα της Ημαθίας», η οποία θα περιλαμβάνει ένα πανόραμα των ζωγραφισμένων αποτυπώσεων μυθικών, ιερών και εξεχόντων προσώπων στα μνημεία της Ημαθίας: από την εκστατική απελπισία της Περσεφόνης στα χέρια του Άδη και το απολιθωμένο πένθος της Δήμητρας από το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το φιλοσοφικό και άτεγκτο βλέμμα των Αιακού και Ραδάμανθυ από τον Τάφο της Κρίσεως στη Μίεζα, έως την πυρετώδη έκφραση των Αγίων και Πατέρων της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας και τη γλυκιά παρηγορία της Παναγίας στους ναούς παντού στον τόπο μας, το κοινό θα απολαύσει τα κορυφαία επιτεύγματα 25 αιώνων της υψηλής και μοναδικής παγκοσμίως ζωγραφικής παράδοσης στην Ημαθία. Την βραδιά θα κλείσει το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας με μουσική και χορούς από το Ρουμλούκι.

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, θα παρουσιαστεί στο κοινό η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (Νέο Μουσείο Αιγών, 20:50), με τον τίτλο «….κι όλα μαζί μια λύπη και μια ομορφιά». Δραματοποιημένες ιστορίες και μύθοι της Ημαθίας, σε θεατρικό αναλόγιο με τη συνοδεία μουσικής: από το μύθο του πρώτου βασιλιά της Μακεδονίας, τα παιδικά χρόνια του Αλέξανδρου στη Μίεζα πλάι στον Αριστοτέλη, τη δραματική ημέρα της δολοφονίας του Φιλίππου στο θέατρο των Αιγών, μέχρι τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν ή πέρασαν από τον τόπο και σταμάτησαν για λίγο το χρόνο, αφήνοντας ένα γράμμα, ένα ποίημα, μία φωτογραφία, μια-δυο σελίδες σε ένα τετράδιο ή ένα βιβλίο.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Παρασκευόπουλος, εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Γεωργόπουλος, μουσική: Μάνος Μυλωνάκης. Ηθοποιοί: Γ. Αντωνόπουλος, Γ. Χριστοφορίδης, Δ. Οικονομίδης, Ε. Φρακτοπούλου, Ε. Σπυριδάκη, Θ. Καλούδης, Κ. Ζήνδρος, Κ. Λιάρος, Λ. Μπάστα, Μ. Καραγκιοζίδου, Ν. Ψυχαράκης, Στ. Χατζόπουλος, Φ. Κονδαρά. Μουσικοί: Μ. Μυλωνάκης (πιάνο, μεταλλόφωνο, μελόντικα, electronics), E. Χαλουλάκου (τσέλο), Ν. Σιαμέτη (βιολί).

Το συνέδριο θα λήξει το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2019 (ώρα 20:00) με τη σχολική χορωδία του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και τη σπάνια, εκτός Νάουσας, παρουσίαση του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» από τον Όμιλο για την προστασία και προβολή των χορών και του εθίμου της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες».