Το Κέντρο Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού εγκαινίασε πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, περίπου 800 μ. νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Παιονίας της ΠΕ Κιλκίς.

Το Κέντρο Ενημέρωσης σηματοδοτεί μία σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη διαχρονική ιστορία της Αρχαίας Ευρωπού (πόλη και νεκροταφεία), αλλά και για τον γόνο της, Σέλευκο Α’ τον Νικάτορα, μία εξαιρετικά σημαντική ιστορική φυσιογνωμία του ελληνιστικού κόσμου – τον σπουδαιότερο εκ των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ηγέτη της Δυναστείας των Σελευκιδών. Η παρουσίαση των δύο αυτών ενοτήτων φέρει τον γενικό τίτλο «Ευρωπός. Πόλη της Ευρώπης – Πόλη του Κόσμου».

Η μουσειολογική μελέτη του Κέντρου Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενώ οι μουσειογραφικές παρεμβάσεις, όπως και ο σχεδιασμός των πινακίδων του αρχαιολογικού χώρου, οφείλονται στην εταιρεία Πολύπτυχον – Υπηρεσίες Πολιτισμού. Το σχεδιασμό του ειδικού ηχητικού περιβάλλοντος ανέλαβε το μουσικό σύνολο «Λαβύρινθος» με τους μουσικούς Ιορδάνη Φουτσιτζόγλου και Δημήτρη Κούντουρα.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης προβάλλεται και το μικρού μήκους animated ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό… στην ελληνιστική οικουμένη», παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την κινηματογραφική εταιρεία Macine Motion Pictures Productions και με την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας.

Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης συμπίπτει με την επαναπόδοση στο κοινό μετά από αρκετά χρόνια του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού, ο οποίος τον Δεκέμβριο θα είναι επισκέψιμος όλα τα Σαββατοκύριακα, και ώρες 8.30-16.00.