Ευρεία σύσκεψη εργασίας με κύριο θέμα την ένταξη των έργων Πολιτισμού στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον γγ Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργο Διδασκάλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 11,37 εκατ. ευρώ. Η πορεία των έργων θα εκτιμηθεί σε επόμενη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία. Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Με τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες καταλήξαμε σε μια σειρά σημαντικών έργων τα οποία, τους αμέσως επόμενους μήνες, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Είναι έργα που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά, ώστε να προλάβουμε να τα εντάξουμε στο επόμενο εξάμηνο, εξασφαλίζοντας την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

»Τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, την ανάδειξη, την προβολή και την κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.

»Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς. Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και σε έξι μήνες θα είμαστε πάλι εδώ για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Αναλυτικά, τα έργα που προτείνονται προς ένταξη ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι:

Στην Αργολίδα: Βελτίωση της έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αποκατάσταση δαπέδου μεγάλου μεγάρου και εστίας Ανακτόρου Μυκηνών, δημιουργία θεματικού αρχαιολογικού πάρκου στη Λέρνα Άργους και εργασίες στους ναούς Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος.

Στην Αρκαδία τα έργα αφορούν στα: Αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου στην Κυνουρία, Κάστρο της Καρύταινας και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, Μονή Καλτεζών, Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο και πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία.

Στην Κορινθία ήδη υλοποιούνται έργα στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών. Προτείνονται έργα στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη, στο Εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο και στον βυζαντινό ναό Αγίου Νικολάου στο Χαλκί Βέλου-Βόχας.

Στη Λακωνία οι προτάσεις αφορούν τον Μυστρά (Παλάτι και οι ναοί Ευαγγελίστριας και Αγίου Δημητρίου), το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή.

Τέλος στη Μεσσηνία, προτείνονται έργα στα: Κάστρο της Κυπαρισσίας, Κάστρο Σφακτηρίας (φωτισμός), Χριστιανικό Μουσείο στην Καλαμάτα, Κάστρο της Κορώνης, Μουσείο της Χώρας, Γεφύρι της Μαυροζούμαινας, ναός της Παναγίτσας στην Άνθεια, μονή στα Ελληνικά της Άνθειας και ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα.