Σε ύψος 270 μέτρων από τη θάλασσα, στην κορυφή του χωριού Πέλεκα, μεσοδυτικά της Κέρκυρας, στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο πέτρινος θρόνος του Κάιζερ, γνωστός και ως «παρατηρητήριο του Κάιζερ».

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ήταν το αγαπημένο σημείο του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμου Β’, ευρέως γνωστού ως «Κάιζερ».

Ο Κάιζερ συνήθιζε κάθε φορά που ερχόταν στην Κέρκυρα να ανεβαίνει στην κορυφή του λόφου Πέλεκα και από κει να αγναντεύει την πανοραμική, 360 μοιρών, θέα του νησιού, αλλά και τα μαγευτικά κοκκινόχρυσα ηλιοβασιλέματα.

Ο πέτρινος θρόνος ή το «παρατηρητήριο» του Κάιζερ κατασκευάστηκε λίγο μετά το 1907, όταν ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Γερμανίας, μετά από πρόταση τού τότε βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α’, αγόρασε το Αχίλλειο.

Η αγάπη του Κάιζερ για την Κέρκυρα έγινε αισθητή από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο νησί, ενώ ο ίδιος είχε βοηθήσει ενεργά στις ανασκαφές των Αγίων Θεοδώρων στη Γαρίτσα, φέρνοντας τότε τον Γερμανό αρχαιολόγο Δαίρπφερντ. Ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Στην Κέρκυρα σώζονται σήμερα αρκετές οικοδομικές κατασκευές με το όνομα τού Κάιζερ, μεταξύ αυτών η γέφυρα του Κάιζερ που χτίστηκε προκειμένου ο αυτοκράτορας να πηγαίνει από το παλάτι του, το Αχίλλειο, στην πλησιέστερη παραλία, χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Το «παρατηρητήριο» στον Πέλεκα φέρεται να είναι και το τελευταίο έργο του Γουλιέλμου Β’ στο νησί, καθώς το ταξίδι που έκανε το 1914 στην Κέρκυρα έμελλε να είναι το τελευταίο.

Το Παρατηρητήριο του Κάιζερ στην πραγματικότητα είναι μία σιδερένια εξέδρα σμιλευμένη πάνω σε βράχο. Μικρά πέτρινα σκαλοπάτια σε οδηγούν στον «αυτοκρατορικό» θρόνο και σε αποζημιώνουν με τα χρώματα του δειλινού.

Το παρατηρητήριο περιστοιχίζεται από έναν πέτρινο τοίχο, που θυμίζει περισσότερο οχύρωση φρουρίου. Περνώντας τη βαριά σιδερένια καγκελωτή πόρτα του, που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, εισέρχεσαι στον κήπο των ελαιών για να φτάσεις τελικά, ανηφορίζοντας το πέτρινο μονοπάτι, στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Φημολογείται πως ο Κάιζερ έφτιαξε το παρατηρητήριο για να απομακρύνεται από τον κόσμο και τους αυλικούς του και να στοχάζεται μόνος του, ως αετός, πάνω από τις καταπράσινες από ελαιόδεντρα, βουνοπλαγιές της Κέρκυρας, σε ένα σημείο που το βλέμμα χάνεται στο βαθύ γαλάζιο του Ιονίου.

Ο θρόνος του Κάιζερ προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες που τον επισκέπτονται για να απολαύσουν τη μαγευτική θέα που απλώνεται πανοραμικά σε όλο το νησί των Φαιάκων, αλλά και να δώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, όρκους παντοτινής αγάπης που θα τις κλειδώσουν σε μικρές κλειδαριές και θα τις σφραγίσουν στα κάγκελα της βαριάς σιδερένιας εξέδρας, που περιστοιχίζει το θρόνο του Κάιζερ, θυμίζοντας σε όλους τον αστείρευτο «έρωτα» που είχε ο τελευταίος Γερμανός Αυτοκράτορας για το νησί της Κέρκυρας.