Στο μεγαλοπρεπές μέγαρο –το αρχαιότερο Λύκειο της Ρώμης– όπου στεγάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, δέχτηκε ο Ντάριο Φραντζεσκίνι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «σε μια εξαιρετικά δημιουργική συνάντηση και σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα».

Η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε εκτενώς τον Ιταλό ομόλογό της για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. «Στο Κάιρο είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα», είπε η κα Μενδώνη, «καθώς η Αίγυπτος και η Κύπρος υποστηρίζουν την ελληνική πρωτοβουλία. Οι χώρες μας, των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, πρέπει να ενώσομε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό μας απόθεμα. Αναμένομε και την δική σας στήριξη». Ο κ. Φραντζεσκίνι απάντησε ότι «είναι ανάγκη να δράσουμε από κοινού στο θέμα των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τους αρχαίους πολιτισμούς μας», για να προσθέσει ότι θα ενημερώσει αμέσως τον συνάδελφό του υπουργό Περιβάλλοντος, ώστε να σταλεί και εγγράφως και η στήριξη της χώρας τους.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αρχαιοκαπηλίας, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. «Η υπουργός ζήτησε από τον κ. Φραντζεσκίνι να ενισχυθεί το επίπεδο συνεργασίας, που ήδη υφίσταται, με παροχή περαιτέρω τεχνογνωσίας. Τόσο ο Ιταλός υπουργός, όσο και ο στρατηγός R. Riccardi, επικεφαλής του σώματος των Carabinieri, ο οποίος παρίστατο στην συνάντηση, απεδέχθησαν με χαρά την πρόταση. Επιπλέον, συζητήθηκαν το θεσμικό πλαίσιο για τις χορηγίες και οι τρόποι ενίσχυσης των νέων δημιουργών, ώστε να δοθεί ώθηση στη νεανική πολιτιστική επιχειρηματικότητα.