Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αρχαιολογία
Το πλοίο «Typhoon», το οποίο παραχωρεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για τις ανάγκες της έρευνας του ναυαγίου.

Συνεχίζεται η έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Από διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων

Το εμπορικό πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. στα Αντικύθηρα, μεταφέροντας ένα μοναδικό φορτίο, θα γίνει και πάλι το «θέατρο των επιχειρήσεων» των αρχαιολόγων, προκειμένου να συνεχίσει η έρευνα που είχε διακοπεί μετά το 2017. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο τονίζει ότι θα στηρίξει εκ νέου με τις δυνάμεις του την έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

«Η επί χρόνια Διευθύντρια της έρευνας δρ Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναλαμβάνει δράση πλαισιωμένη από μια εξαιρετική διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, τεχνικοί δύτες, κινηματογραφιστές, καθώς και τετραμελής ομάδα βαθυκαταδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος της πολυαναμενόμενης αρχαιολογικής έρευνας που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες είναι η ανέλκυση εντοπισμένων αρχαιοτήτων, η επικαιροποίηση της σχεδιαστικής αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου και η αξιολόγηση της κατάστασης του περίφημου ναυαγίου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας δραστηριότητας.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη θα παραχωρήσει για τις ανάγκες της έρευνας το πλοίο «Typhoon». Ο Τυφώνας προσδίδει πλέον άλλη διάσταση στην όλη ερευνητική προσπάθεια καθώς, πέραν του μεγέθους του, έχει τη δυνατότητα να διατηρείται ακίνητος πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού, επιτρέποντας στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο.

«Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική έρευνα επί του πεδίου αποτελεί αμιγώς ελληνική επιχείρηση, αποδεικνύοντας  περίτρανα ότι οι εθνικές μας δυνατότητες στις ενάλιες έρευνες όχι απλώς υπάρχουν, αλλά με κατάλληλη συνέργεια και καλό συντονισμό, μπορούν να είναι εφάμιλλες, αν όχι καλύτερες από αντίστοιχες δυνατότητες ξένων φορέων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την αρχαιολογική αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων στηρίζουν για μία ακόμη χρονιά η ωρολογοποιία Hublot και ο Δήμος Κυθήρων.