Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτισμός
Tα κείμενα αποδίδονται από ομάδα σπουδαστών-ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Οι πέτρες μιλούν» στο Μουσείο Ακρόπολης

Θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία

Κάτω από τον Iερό Bράχο, στο Μουσείο Ακρόπολης, εκεί όπου εκτίθενται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής κλασικής τέχνης, φιλοξενείται από τις 4 Οκτωβρίου και για όλο τον μήνα η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν». Θεατρικά δρώμενα που αναδεικνύουν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδονται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) σε μια πρωτότυπη σύλληψη, η οποία έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από τουρίστες και Έλληνες, καθώς παράλληλα με την επίσκεψή τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το λόγο των αρχαίων τραγικών, ποιητών και φιλοσόφων. Η παρακολούθηση της δράσης άλλωστε είναι ελεύθερη για όλους.

Πρόκειται για μία προσφορά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, που φέτος έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στη συνδιοργάνωση της δράσης. Ιδέες και σύμβολα που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης, ήρωες διαχρονικοί ζωντανεύουν μέσα από τις «Πέτρες [που] μιλούν». Στόχος της δράσης, η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της: τις τέχνες και τα γράμματα. Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θεατές παρακολουθούν το προοίμιο της «Οδύσσειας» (και σε μελοποιημένη απόδοση), αποσπάσματα από τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, την Παλατινή Ανθολογία, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη. Ειδικά στο Μουσείο Ακρόπολης θα ακουστεί και η «Προσευχή επάνω στην Ακρόπολη», του Ερνέστ Ρενάν.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11.00-13.00, ενώ τα κείμενα αποδίδονται από ομάδα σπουδαστών-ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου.

Με την παρουσίαση των δρώμενων στο Μουσείο Ακρόπολης, «Οι πέτρες μιλούν» ολοκληρώνουν τη φετινή τους πορεία, που άρχισε τον Ιούλιο από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο στην Αρχαία Αγορά. Ιδιαίτερα επιτυχημένη μάλιστα ήταν η παρουσίαση της δράσης στο μουσείο του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Σεπτέμβριο. Φέτος, στον τρίτο χρόνο τους και έχοντας πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα, «Οι πέτρες μιλούν» επιβραβεύθηκαν και από το Ελληνικό Φεστιβάλ που τις ενέταξε στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη». Την οργάνωση παραγωγής της δράσης έχει η «smartconcepts».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ε.Μ.).