Tο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς είναι ένα Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής μέσα σ’ έναν ελαιώνα 9.500 τετραγωνικών μέτρων που συμπεριλαμβάνει μια παλιά Κηφισιώτικη αγροικία των αρχών του 20ού αιώνα και τα υποστατικά της. Μέσα σ’ αυτόν τον ελαιώνα, ανάμεσά σε αιωνόβια δένδρα -ελιές, φλαμουριές, ροδιές, φοίνικες, κυπαρίσσια και πεύκα- πρωτοπόροι εικαστικοί του 20ου και του 21ου αιώνα απ’ όλα τα μέρη της γης στήνουν τα έργα τους. Έτσι δημιουργήθηκε και εμπλουτίζεται συνεχώς η συλλογή του Σκιρώνειου.

Στο πάρκο γλυπτικής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά  όλων των ηλικιών στοχεύοντας σε μια ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία προσαρμοσμένη απόλυτα στα ενδιαφέροντα, στο γνωστικό επίπεδο και την ψυχοκινητική ανάπτυξη της κάθε ηλικίας.

Το νηπιαγωγείο πάει στο μουσείο

Ένα παραμύθι που εξελίσσεται σε μικρό θεατρικό δρώμενο εισάγει τα νήπια στις έννοιες: μουσείο, περιβάλλον, γλύπτης, έργο, υλικά, εργαλεία… Τα γλυπτά του Πάρκου κρύβουν μικρά μυστικά. Ένα γράμμα από τον γλύπτη «Χωματένιο» βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μυστικά αυτά μέσα από το κυνήγι του «κρυμμένου» θησαυρού. Το δώρο τους: ο πηλός για τη δική τους δημιουργία.

Για μαθητές Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού

Τα έργα στο Πάρκο Γλυπτικής κρύβουν μυστικά. Τα παιδιά θα τα ανακαλύψουν με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων. Ψάχνουν για το «θησαυρό»: Ένα κομμάτι πηλό για να φτιάξουν τα δικά τους γλυπτά.

Για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού

Στο Πάρκο Γλυπτικής, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς η φύση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, σαν υλικό και συχνά αναπόσπαστο κομμάτι του έργου. Φυλλάδια με αινίγματα προτρέπουν τους μαθητές να μελετήσουν τα έργα.

Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και τη φύση. Παρατηρώντας τη σύνδεση των γλυπτών με τα δέντρα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τους όγκους συνειδητοποιούν τη σημασία που έχει η συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον διέπεται από κανόνες που διαφυλάσσουν τη συνεχή ροή της ζωής και των στοιχείων που τη συνθέτουν.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Οι έφηβοι εξερευνούν το Πάρκο Γλυπτικής μέσα από τα «μονοπάτια». Τα ίδια τα γλυπτά τους οδηγούν. Με τη βοήθεια φυλλαδίου οι μαθητές κινούνται στο χώρο, παρατηρούν, συγκρίνουν, συζητούν και διατυπώνουν συμπεράσματα για τον τρόπο που ένα γλυπτό, μια επέμβαση, μια εγκατάσταση στο χώρο, συνομιλεί με το περιβάλλον.

Κάθε ομάδα μελετάει δύο μονοπάτια: α) ένα μονοπάτι με φιλοσοφικό προσανατολισμό, όπου οι μαθητές προβληματίζονται με την εννοιολογική υπόσταση του έργου, και β) ένα μονοπάτι με τεχνικό προσανατολισμό, όπου οι μαθητές γνωρίζουν τα υλικά και τις τεχνικές τους.

Πληροφορίες

Κόστος συμμετοχής: 4 ευρώ.

Πληροφορίες, προγραμματισμός επισκέψεων: Τηλ.: 210 6206437, 210 382 8643, E-mail: skironio@otenet.gr, δικτυακός τόπος: www.skironio.gr