Πάνω από 200 έργα του μεγάλου πρωτοπόρου καλλιτέχνη του κινήματος της Ποπ Αρτ Άντι Γουόρχολ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της Νάπολης στη Βασιλική της Πιετρασάντα, στο κέντρο της πόλης της νύμφης Παρθενόπης, έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση δίνει στο κοινό την ευκαιρία να διατρέξει το σύνολο της παραγωγής του μεγαλοφυούς Αμερικανού καλλιτέχνη, που η τεχνοτροπία του άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντικρίζουμε και θεωρούμε κάτι ως «έργο τέχνης». Ουσιαστικά τα εκθέματα αγγίζουν το σύνολο της παραγωγής του: απεικονίσεις και πορτρέτα που έχουν μείνει στην ιστορία, πολαρόιντ και μεταξοτυπίες, σκίτσα και εξώφυλλα μουσικών παραγωγών.

Στις επτά θεματικές ενότητες στην έκθεση της Νάπολης γίνεται σαφές πως ο Γουόρχολ ριζοσπαστικοποίησε τις αισθητικές θεωρίες για το αντικείμενο ως έργο τέχνης, χάρη σε δημιουργίες, όπως η «Σούπα Κάμπελ», οι μεταξοτυπίες με τα πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε και του Μάο (1972), ή η σειρά των «Λουλουδιών» (1964), που έχουν μείνει ως παντοτινά σύμβολα μίας νέας αισθητικής και καθημερινής κουλτούρας.

«Οι επισκέπτες θα βρούνε όλα τα εμβληματικά έργα του Γουόρχολ, όλα του τα αριστουργήματα» τονίζει η Γιόλε Σιένα, πρόεδρος του ιδρύματος Arthemisia, που συνδιοργανώνει την έκθεση, «σε ένα ποπ, τολμηρό, στήσιμο, που συγκλώθεται με την μπαρόκ αρχιτεκτονική του ναού, που είναι διεθνώς γνωστός, όπως είναι η Πιετρασάντα» .

Οι ενότητες της έκθεσης είναι: Εικόνες, Σχέδια, Γουόρχολ και Ιταλία, Γουόρχολ και οι μάρκες, Μουσική και τέλος Πολαρόιντ και χαρακτικά. Η τελευταία τούτη ενότητα περιλαμβάνει απεικονίσεις που απαθανατίζουν γνωστά ονόματα της μόδας, όπως οι Βερσάτσε, Αρμάνι και Βαλεντίνο, αθλητές όπως ο Μοχάμεντ Άλι, ή αστέρες του κινηματογράφου όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Ο Γουόρχολ έχει απαθανατίσει ορισμένες ιδιαίτερες στιγμές της πόλης μας, ακόμη και τραγωδίες, ή δύσκολες στιγμές της», τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης Νίνο Ντανιέλε. «Με αυτόν τον τρόπο, ο καλλιτέχνης δημιούργησε έναν διανοητικό, καλλιτεχνικό και ηθικό δεσμό με τη Νάπολη. Είμαι βέβαιος πως η υπέροχη τούτη έκθεση θα αποτελέσει άλλη μία σημαντική στιγμή και θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας. Από πολλών ετών, η Νάπολη είναι στην Ιταλία και στην Ευρώπη μία πόλη που διακρίνεται για την προσφορά πολιτιστικών γεγονότων υψηλού επιπέδου», κατέληξε.