Αναβαθμίζεται ψηφιακά ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης «MOMus», μετά από απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Η σχετική παρέμβαση, με τίτλο «Σύγχρονες Δράσεις Πολιτιστικής Προβολής του MOMus», προϋπολογισμού 350.920 ευρώ, αφορά σε μια σειρά ψηφιοποιήσεων και ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την ενοποίηση και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων ψηφιακών συλλογών του MOMus, την ενιαία διαχείριση και λειτουργία τους και τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση 1.000 επιλεγμένων εκθεμάτων του MOMus, η ανάπτυξη νέων εφαρμογών και συστημάτων και η αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας αντιγράφων έργων τέχνης ή εκτυπώσεων για το πωλητήριο του μουσείου. Επίσης, θα δημιουργηθεί ενιαίος διαδικτυακός τόπος και θα ανασχεδιαστούν οι ιστοσελίδες των μουσείων που συνενώθηκαν, θα αναπτυχθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets και εφαρμογή για οθόνες προβολής.

Με όλα τα παραπάνω εκτιμάται ότι το MOMus θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο παρουσίας και προβολής της δραστηριότητάς του σε επιλεγμένους χώρους αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και αλλού, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον οργανισμό, όσο και για τη Θεσσαλονίκη. Οι οθόνες προβολής σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο λιμάνι, στη ΔΕΘ κ.α., αλλά και σε σημεία προβολής σε όλη την Ελλάδα. Στους ίδιους χώρους προβλέπεται η τοποθέτηση αντιγράφων έργων της συλλογής του MOMus (αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας). Επίσης, στόχος είναι η προβολή του μουσείου και της δραστηριότητάς του εκτός Ελλάδας.

«Θέλουμε το MOMus να αποκτήσει πραγματικά μητροπολιτικό χαρακτήρα και να επιτύχει το σκοπό της δημιουργίας του. Η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και των ιδιαίτερων τμημάτων τους, δηλαδή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό χρειάζεται να στηριχθεί και να ενισχυθεί» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι στόχος της αναβάθμισης του «MOMus» είναι η μεγαλύτερη δυνατή επαφή των πολιτών με το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν, αλλά και η δημιουργία ενός ισχυρού διακριτού πόλου στο χάρτη των μεγάλων μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης και της Αμερικής.