Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
Στο κέντρο του αετώματος, μέσα στο ανάγλυφο πλαίσιο, υπάρχει ανάγλυφη αποτροπαϊκή μορφή Μέδουσας (Γοργόνειον). Φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Ενεπίγραφο αέτωμα επιτύμβιας στήλης επιστρέφει στην Κύπρο

Παραδόθηκε στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου

Μια σημαντική κυπριακή αρχαιότητα, η οποία βρισκόταν στην κατοχή της Christiane Kooij, κατοίκου Βρυξελλών (Βέλγιο), επιστράφηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η Christiane Kooij είχε πρόσφατα ενημερώσει γραπτώς τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι ότι η εν λόγω Αρχαιότητα είχε περιέλθει στην κατοχή της ιδίας και των δύο αδελφών της κατόπιν κληρονομιάς από τη μητέρα τους και ότι επιθυμία και των τριών ήταν να παραδοθεί στη χώρα προέλευσής της.

Πρόκειται για επίστεψη επιτύμβιας ασβεστολιθικής στήλης αποτελούμενη από οριζόντιο γείσο με ανάγλυφους γεισίποδες πάνω από το οποίο διαμορφώνεται αέτωμα με ανάγλυφο πλαίσιο. Οι γωνίες του αετώματος στέφονται από ακρωτήρια. Τα ακρωτήρια στις δύο πλάγιες απολήξεις είναι διακοσμημένα με αδρά λαξευμένα ανθέμια, ενώ από το κεντρικό ακρωτήριο, χωρίς να εμφανίζει ενδείξεις απόκρουσης, δεν δηλώνεται παρά μόνο η βάση του. Στο κέντρο των δύο πλάγιων πλευρών του αετώματος υπάρχουν σχηματοποιημένα ρόδια σε σχήμα μαστοειδών αποφύσεων. Στο κέντρο του αετώματος, μέσα στο ανάγλυφο πλαίσιο, υπάρχει ανάγλυφη αποτροπαϊκή μορφή Μέδουσας (Γοργόνειον). Το οριζόντιο γείσο φέρει κυπρο-συλλαβική επιγραφή, ενώ σύμβολα της κυπρο-συλλαβικής γραφής καλύπτουν και το αέτωμα. Το σύμβολα αυτά ενδέχεται να αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες. Η επιγραφή χρονολογείται, με βάση παλαιογραφικά κριτήρια, στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ.

Το αντικείμενο παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με την επίστεψη μιας επιτύμβιας στήλης από την Τρεμετουσιά (Επαρχία Λάρνακας), η οποία σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η στήλη αυτή είχε χρονολογηθεί παλαιότερα, βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων, στον 1ο αι. μ.Χ. Η ανεύρεση της δεύτερης αυτής πανομοιότυπης στήλης, προερχόμενης προφανώς από το ίδιο εργαστήριο, επιτρέπει μια ακριβέστερη χρονολόγηση, τέσσερις αιώνες νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.

Η παράδοση έγινε από την Christiane Kooij στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, παρουσία του αρμόδιου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελπιδοφόρου Οικονόμου, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Παρόντες στην παράδοση ήταν ο Υπαστυνόμος Μιχάλης Γαβριηλίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων, ο Συντηρητής του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Ελευθέριος Χαραλάμπους και ο Lucas Verhaegen της Βελγικής Αστυνομίας.

«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για ενθάρρυνση της αρωγής των πολιτών για κάθε ενέργεια που αφορά στα θέματα διάσωσης, διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Τμήματος. «Η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον δύσκολο αυτό αγώνα του επαναπατρισμού όλων των συλημένων πολιτιστικών μας αντικειμένων είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητη. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες θα φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα με στόχο τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των λαών. Το μεγάλο κεφάλαιο της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων/πολιτιστικών αγαθών αποτελεί κύρια προτεραιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο επαναπατρισμός θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Τελωνείων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.