Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαινίασε έναν νέο κύκλο συνομιλίας με τη σύγχρονη κοινωνία μέσω της επικοινωνιακής δράσης της «Μικρές (περιοδεύουσες) εκθέσεις… άγνωστων αρχαιοτήτων εκ Κιλκίς». Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση θεματικών εκθέσεων μικρής κλίμακας με στόχο την άμεση και διαρκή αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

«Οι εκθέσεις αυτές πρόκειται να παρουσιάζονται αρχικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στη συνέχεια να περιοδεύουν σε ποικίλους σταθμούς, όπως σχολεία και νοσοκομεία, στρατόπεδα και φάρμες ή φυλακές, για να συνομιλήσουν με διαφορετικές αντίστοιχα ομάδες κοινού» τονίζει η ΕΦΑ Κιλκίς.

Μια τέτοια πρόταση συνιστά η νέα περιοδική έκθεση «Μορρυλίων πόλις. Mία αρχαία μητρόπολη στην πεδιάδα της Κρηστωνίας με φημισμένο Ιερό του Ασκληπιού», η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Α (προθάλαμος) του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2019, φιλοδοξώντας να συστήσει στους πολίτες του Κιλκίς μια ενδιαφέρουσα κωμόπολη των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της περιοχής τους (σήμ. Άνω Απόστολοι) με αναπτυγμένη γεωργοκτηνοτροφία, κυρίως αγελαδοτροφία, όπως συμβαίνει μέχρι τις μέρες μας, και ένα υπερτοπικής εμβέλειας Ιερό του Ασκληπιού, όπως συνάγεται από επιγραφικά τεκμήρια.

Τα μέσα επικοινωνίας της έκθεσης συνιστούν τέσσερα δίγλωσσα (στην ελληνική και αγγλική) banners. Το ένα παρουσιάζει λήψη από αέρος της αρχαίας Μορρύλου, ενώ τα άλλα τρία αναφέρονται στον τόπο της αρχαίας πόλης, στο Ιερό του Ασκληπιού και σε επιγραφικές μαρτυρίες – τιμητικά ψηφίσματα πολιτών της Μορρύλου.

Παρουσίαση της έκθεσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, καλωσορίζοντας το φθινόπωρο, διοργανώνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 11.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς (Ουτσκούνη και Ρεγκούκου) παρουσίαση της έκθεσης.