Το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης επισκέφθηκαν χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς το έργο της Πινακοθήκης χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του έργου, επισκέφθηκαν το σύνολο των χώρων σε όλους τους ορόφους και επιβεβαίωσαν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν από την κα Μενδώνη στις 30 Αυγούστου προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Παράλληλα, ζητήθηκε η κατά το δυνατόν σύντμηση των χρόνων, ώστε να υπάρξει το απαιτούμενο περιθώριο για τις αναγκαίες δοκιμές πριν από την παράδοση του έργου.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μεταξύ άλλων: «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι για να δείξουμε ακριβώς την τεράστια σημασία που έχει το έργο αυτό για την Αθήνα και για την Ελλάδα. Η Εθνική Πινακοθήκη αποκτά πλέον τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις μεγάλες Πινακοθήκες των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Ο στόχος μας είναι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό, στις 25 Μαρτίου 2021 να εγκαινιαστεί η Εθνική Πινακοθήκη πλήρως λειτουργική, με τις μόνιμες συλλογές της και με μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στους εορτασμούς των 200 ετών, με ανοιχτό το πωλητήριο και το εστιατόριό της. Την στιγμή εκείνη, νομίζω, ότι θα είναι τεράστια η ικανοποίηση όλων όσοι έχουμε εμπλακεί στην υλοποίηση αυτού του σύνθετου έργου. Θα είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η ηθική ανταμοιβή για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους δημόσιους λειτουργούς, που περίπου μια 10ετία ασχολούνται με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αυτού του έργου. Για μας, ο Πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Αττικής. Η νέα Εθνική Πινακοθήκη θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο brand name Αττική».

Στην αυτοψία μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, η οποία εκτελεί το έργο στην Πινακοθήκη, με επικεφαλής την αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημήτρης Δρόσης με συνεργάτες τους, ο Γιάννης Βεντουράκης, τεχνικός σύμβουλος της ΕΤΕΝΕΡ, η οποία διαχειρίζεται την υλοποίηση της χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και εκπρόσωπος της Πινακοθήκης.