Ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο χώρο από την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Από την υπηρεσία, στην αυτοψία παρίσταντο η Α. Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ο Κ. Φρισήρας, Διευθυντής Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ο Δ. Σβολόπουλος, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με τους συνεργάτες του, η Β. Ελευθερίου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με τους συνεργάτες της, η Ε. Μπάνου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, με τους συνεργάτες της, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και έχει αναλάβει τη συντήρηση του υφισταμένου ανελκυστήρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η αντικατάσταση του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται απολύτως οι εξής προϋποθέσεις: Η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων και η συμβατότητα με την αισθητική του χώρου».

Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα εξής:

Χρονοδιάγραμμα για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού. Αργά χτες το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με τη Διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για σήμερα η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να  αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.

Η Υπουργός ζήτησε, επίσης, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ως σήμερα το μεσημέρι να ενημερωθεί και για τις απαραίτητες ενέργειες και για το συναφές κόστος που απαιτούνται ώστε στο μεσοδιάστημα το αναβατόριο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων.

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να εξεταστεί πώς η πρόσβαση στον Περίπατο ως τη βάση του αναβατορίου θα ομαλοποιηθεί κυρίως για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να καταστεί δυνατή για τα πάσης φύσεως αμαξίδια.