Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: ΥΠΠΟΑ
Όλες οι φωτογραφίες
Ψηφιδωτό στη Δήλο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ).

Έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Νέες εντάξεις

Κατάλογο με τις τελευταίες εντάξεις έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 6 Ιουνίου 2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» η Πράξη «Δήλος-ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» με προϋπολογισμό 4.520.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, εγγεγραμμένος από το 1990 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ και έχει χρηματοδοτηθεί και στο παρελθόν από Επιχειρησιακά Προγράμματα τόσο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 όσο και από το Γ΄ ΚΠΣ, με παρεμβάσεις για την ανάδειξη του ιερού και της αρχαίας πόλης, που, πέραν της προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων, απέβλεπαν στη βελτίωση των συνθηκών επισκεψιμότητας (και από ΑμεΑ) αλλά και την καλύτερη αναγνωσιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης, η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο ιερό νησί των Κυκλάδων, ξεχωρίζει η αναστήλωση του μεγάλου δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα των Δηλίων, ο οποίος θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση, επεμβάσεις στην Παλαίστρα του Γρανίτη, βελτιωτικές εργασίες στο κτήριο του Μουσείου και την έκθεση, καθώς και βελτίωση των εργοταξιακών υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχή έκβαση του έργου.

Επίσης, στις 6 Ιουνίου 2019, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση» με προϋπολογισμό 1.200.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Η Ιερά Μονή Δαφνίου, εγγεγραμμένη από το 1990 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO, έτυχε συνεχούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Γ΄ ΚΠΣ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλιστεί η προστασία του μνημείου αλλά και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ζημιές που είχε υποστεί το καθολικό και τα μοναδικά ψηφιδωτά του από τους σεισμούς της Αθήνας το 1981 και το 1999. Έτσι, αφού ολοκληρώθηκε η δομική στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, η αντισεισμική θωράκισή του-παρακολούθηση σεισμικής συμπεριφοράς και η συντήρηση των ψηφιδωτών του, και ο Μεγάλος Περίβολος έτυχε των αναγκαίων σωστικών επεμβάσεων στερέωσης. Στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί επισκέψιμο στο κοινό άλλο ένα τμήμα του Μεγάλου Περιβόλου.

Στις 4 Ιουνίου 2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η Πράξη «Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου (από τον Προμαχώνα Γ έως και τη Δυτική Πύλη» με προϋπολογισμό 1.200.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Το έργο έρχεται να συνεχίσει τις επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν επιτυχώς σε προηγούμενο έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα χερσαία τείχη της πόλης, τα οποία μετά το πέρας των εργασιών θα αποδοθούν στο κοινό πλήρως αποκατεστημένα, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, ενώ επεμβάσεις σε μεμονωμένα μνημεία του Κάστρου αλλά και στο εσωτερικό επιθαλάσσιο τείχος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του Γ΄ ΚΠΣ, αποδίδουν στο κοινό ένα πολυδιάστατο μνημείο-τοπόσημο της πόλης της Χίου.

Στις 6 Ιουνίου 2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Πράξη «Ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης» με προϋπολογισμό 700.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας αγοράς Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε κατά το Γ΄ ΚΠΣ, όταν συντηρήθηκε και αναδείχθηκε το cryptoporticus, δημιουργήθηκε έκθεση αρχαιοτήτων στους υπόσκαφους χώρους, δημιουργήθηκαν χώροι εξυπηρέτησης κοινού, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και γραφεία. Με το νέο έργο, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν κατά κύριο λόγο τα ψηφιδωτά στις στοές με τα καταστήματα και ο εμπορικός δρόμος, θα βελτιωθεί η διαδρομή των επισκεπτών, και με επέκταση της διαδρομής ΑΜεΑ, θα υπάρξουν νέες ψηφιακές υποδομές και εξοπλισμός νέου εκθεσιακού χώρου.

Τέλος, επίσης στις 6 Ιουνίου 2019, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Πράξη «Αποκατάσταση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» με προϋπολογισμό  230.000 € και φορέα υλοποίησης την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 12ου αι. που σώζει εξαιρετικές τοιχογραφίες. Με το έργο θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί στην αυθεντική του μορφή το σημαντικό αυτό μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου).