Τους μοναδικούς θησαυρούς της βιβλιοθήκης του, που προσφέρουν πολύτιμη γνώση και συμπληρώνουν το παζλ της έρευνας για το Βυζάντιο, φέρνει στο φως και στα χέρια των ερευνητών το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, υλοποιώντας συνεργασίες με μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Σε πρόσφατο επιστημονικό σεμινάριο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας, που διοργάνωσε το International Itinerant Paleographic School, με τη συμμετοχή της École des Hautes Études en Sciences Sociales, του Collège de France και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας παρουσιάστηκαν σπάνια χειρόγραφα που έως τώρα ελάχιστοι ερευνητές, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, έχουν δει και έχουν μελετήσει.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από δεκαπέντε νέοι ερευνητές από την Ευρώπη (Ελλάδα, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία) και διοργανώθηκαν είκοσι ωριαίες διαλέξεις μαθημάτων ελληνικής και λατινικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας, σε συνδυασμό με επιτόπια αυτοψία ελληνικών χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από πανεπιστήμια της Ευρώπης που συμμετείχαν στο σεμινάριο δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο και την ποιότητα των χειρογράφων του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής, πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, παρουσίασε τρία πολύτιμα χειρόγραφα Ευαγγελιστάρια, από τη συλλογή που διαθέτει το Ινστιτούτο και η οποία σπάνια στο παρελθόν ήταν προσβάσιμη στο ερευνητικό κοινό.

«Τα δύο από τα Ευαγγελιστάρια (12ου αι.) είναι επιμελώς διακοσμημένα με περίτεχνες μικρογραφίες, έξοχα δείγματα της πολιτιστικής ακμής της εποχής των Κομνηνών», όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή τους ο καθηγητής κ. Αραμπατζής. Επιπλέον οι αποδέκτες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και το πολυτελώς εικονογραφημένο Χειρόγραφο «Κώδιξ 5» του Ελληνικού Ινστιτούτου που περιέχει το «Μυθιστόρημα του Μ. Αλεξάνδρου».

Ο συντονιστής καθηγητής της École des Hautes Études en Sciences Sociales, Filippo Ronconi, ευχαρίστησε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου και την Εποπτική Επιτροπή του ΥΠΕΞ για την αγαστή συνεργασία καθώς και για τη φιλοξενία του σεμιναρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και εξέφρασε την επιθυμία του International Itinerant Paleographic School να υπάρξει μια μόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο.

«Οι δράσεις αυτές», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής Χ. Αραμπατζής, «αποτελούν την αρχή της νέας επιστημονικής πορείας του Ινστιτούτου, που ως καταστατικό του σκοπό έχει την ανάδειξη την πτυχών του ελληνικού πολιτισμού κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο και όχι μόνο τις διάφορες πτυχές της Βενετοκρατίας».