Έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινας, με τίτλο Το Αχ των αχ-χρηστων φιλοξενεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στους υποβλητικούς χώρους του παλαιότερου μνημείου της Οθωμανικής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης, του Μπέη Χαμάμ. Πρόκειται για μία αρμονική «συνομιλία» των έργων με το μνημείο που προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν διάλογο μεταξύ του παλαιού και του νέου.

Μπορούν οι καθημερινές ιστορίες και οι αγωνίες, οι επιθυμίες και οι φόβοι, των θεατών, όπως εκφράζονται με αφορμή ένα έργο τέχνης, να αποτελέσουν το υλικό μίας έκθεσης; Η Γιώτα Ανδριάκαινα μετουσιώνει το λόγο και τη συγκίνηση των θεατών με αφορμή τρία πορτρέτα (ενός παιδιού, μίας γυναίκας μέσης ηλικίας και μίας ηλικιωμένης) σε μία σειρά εικαστικών δοκιμών. Ένας μνημειακός τόπος, που εξ ορισμού αποτελούσε τόπο συνάθροισης, γίνεται ο χώρος φιλοξενίας έργων που ενσωματώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ευτελή υλικά σε δεύτερη χρήση, καθημερινά αντικείμενα, ηχοτοπία, κινούμενη εικόνα και εγκαταστάσεις συνιστούν το υλικό της εικαστικής αυτής δοκιμής.

«Αποτελεί μία καλλιτεχνική προσέγγιση με γνώση και αναφορά σε σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης αλλά, ταυτόχρονα, με άμεση σύνδεση με την κοινωνία του σήμερα, του σύγχρονου κόσμου της ανθρώπινης, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης. Το καθημερινό ανάγεται σε αισθητικό αντικείμενο αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της επισφαλούς και ανασφαλούς ζωής μας, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν όπου το οικείο και το ανοίκειο ακροβατούν σε μία κλωστή, στο έντεχνα πλεγμένο νήμα της εικαστικής αφήγησης της Γ. Ανδριάκαινα που αφουγκράζεται και ενσωματώνει τα ανθρώπινα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης: Θέμις Βελένη (Δρ Ιστορικός της Τέχνης), Μαρία Δ. Καγιαδάκη (Δρ Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Θ. Ράπτης (Δρ Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος, Εικαστικός, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 31 Μαΐου, και ώρα 20:00.

Πληροφορίες

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος), Εγνατία και Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου –  31 Ιουλίου 2019.

Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00.

Είσοδος: ελεύθερη.