Ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς την Τρίτη 21 Μαΐου σε περιοχή της Λακωνίας για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντόπισε σε περιοχή της Λακωνίας τον 65χρονο και, μετά από έρευνα σε δύο χώρους ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαιοτήτων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για τμήμα ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης ρωμαϊκών χρόνων, τμήμα ραβδωτού κίονα ελληνιστικών χρόνων, μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος ελληνιστικών χρόνων, δύο δίωτους αμφορείς ελληνιστικών χρόνων, δύο τμήματα σώματος μαρμάρινου αγγείου ελληνιστικών χρόνων, βάση ιωνικού κίονα ρωμαϊκών χρόνων, τρία πινάκια ελληνιστικών χρόνων, μικρό αμφορέα της Ύστερης Αρχαιότητας, ακέραιο δίωτο αμφορέα παλαιοχριστιανικών χρόνων, μία πρόχου ελληνιστικών χρόνων και 27 τμήματα αμφορέων ελληνιστικών, ρωμαϊκών χρόνων και ύστερης αρχαιότητας.

Επίσης κατασχέθηκαν, ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης, ένα αλιευτικό σκάφος και καταδυτικός εξοπλισμός.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.