Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Παρουσίαση 
O κατάλογος συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

«Το ημέτερον κάλλος»

Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» διοργανώνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00.

O κατάλογος συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο την 1η Οκτωβρίου 2018 στην Ιερά Μονή Βαλτάδων.

Η έκθεση παρουσιάζει σπουδαίες παλαιολόγειες εικόνες που φυλάσσονται σε μουσεία και ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και των όμορών της μητροπόλεων (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος). Επίσης, παρουσιάζονται δύο πολύτιμες εικόνες που φυλάσσονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας από το Freising του Μονάχου (13ος αι.) και την ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου που φυλάσσεται στο Δημοτικό Μουσείο του Sassoferrato της Ιταλίας.

Για τον κατάλογο, την έκθεση και τη σημασία της θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός), η Άννα Τσιτουρίδου-Turbie (τ. Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ), ο Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου) και θα απευθύνει χαιρετισμό η Φλώρα Καραγιάννη (Δρ Βυζαντινολόγος, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών) που συντόνισε την οργάνωση της έκθεσης και έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης του καταλόγου.

Η παρουσίαση του καταλόγου είναι εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό.