Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Περιοδική έκθεση
Η αφίσα της έκθεσης.

Δαίδαλος, στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Αρχαιολογική περιοδική έκθεση με τίτλο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη» εγκαινιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30.

Πρωταγωνιστής σε έναν ευρύ μυθικό κύκλο με πλήθος παραλλαγών, ο Δαίδαλος αποτελεί εμβληματική μορφή του αρχέγονου τεχνίτη και αντιπροσωπεύει το εφευρετικό πνεύμα, την επινοητικότητα και την τεχνική δεξιότητα. Εξόριστος από την πατρίδα του την Αθήνα μετά από στυγερό έγκλημα που διέπραξε, ζήτησε άσυλο στην Κνωσό, στη βασιλική αυλή του Μίνωα, τον οποίο υπηρέτησε επινοώντας καινοτόμες τεχνικές και εργαλεία και υλοποιώντας πολυάριθμα τεχνικά έργα απαράμιλλης πρωτοτυπίας.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της επινοητικότητας σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., περίοδο ακμής του μινωικού πολιτισμού. Μέσα από τον μύθο του ευρηματικού τεχνίτη Δαίδαλου και τις επινοήσεις που αποδίδονται σε αυτόν, παρουσιάζονται σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η χρήση του κεραμικού τροχού, η εξέλιξη του εργαλειακού εξοπλισμού και ιδίως του πριονιού και του τρυπανιού, η λάξευση της τοιχοδομίας, ο σχεδιασμός και η ανέγερση σύνθετων αρχιτεκτονικών κατασκευών, το ιστιοφόρο πλοίο, οι τεχνικές συναρμογής διαφορετικών υλικών, η δημιουργία της μνημειακής πλαστικής κατά τη Μινωική περίοδο και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

Η περιοδική έκθεση πλαισιώνεται με βιντεοπροβολές που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τα μυστικά της κατασκευής των πήλινων αγγείων στον τροχό, των λίθινων σκευών με τα διάφορα είδη τρυπανιών, καθώς και των ιστιοφόρων πλοίων, ενώ η αναπαράσταση μινωικών ανακτορικών χώρων αναδεικνύει σημαντικές καινοτόμες επιλογές από τους Μινωίτες αρχιτέκτονες.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, με είσοδο από την οδό Δουκός Μποφώρ. Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στις 18:30. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της περιοδικής έκθεσης. Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019 – 1 Μαρτίου 2020.