«Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει τη συστηματική καταγραφή των αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής δουλειάς είναι σημείο αναφοράς στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί ή καταστραφεί στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η κα Ζορμπά έδωσε έμφαση στο καθοριστικό και αποτελεσματικό ρόλο της UNESCO στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν από ιδιώτες και ιδρύματα οι οικειοθελείς δηλώσεις για επιστροφή πολλών άλλων αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί η απωλεσθεί και για τα οποία υπάρχει φωτογραφική ή σχεδιαστική αποτύπωση.

«Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης στοιχείων σε μουσεία και άλλους χώρους για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προσεγγίζουμε το θέμα με νηφαλιότητα, επιμονή και με επιστημονική έρευνα. Η συνεργασία σε διμερές και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για να κλείσουν οι πληγές στο σώμα της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε η κα Ζορμπά.