Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ημερίδα και έκθεση
Όλες οι φωτογραφίες
Antoninus Florentinus, «Confessionale: Defecerunt scrutantes scrutinio». Βενετία: Bartholomaeus Cremonensis, 1473. Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας

Από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ημερίδα και έκθεση με θέμα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας» διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η ημερίδα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στον Πειραιά.

Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, θα αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα και θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «15cBookTrade» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση αρχέτυπων βιβλίων από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Θα παρουσιαστούν έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών του Ιδρύματος αλλά αποτελούν και ιδιαίτερα δείγματα της πρώιμης τυπογραφίας.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες για την ημερίδα

Ημέρα: Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ώρες διεξαγωγής: 10.00-17.30

Εγγραφές: 9.00

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ.: 216 9003700, e-mail: [email protected]

Η έκθεση

Η έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας» παρουσιάζει 17 αρχέτυπα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού. Στην έκθεση προβάλλονται έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών  του Ιδρύματος (Λογοτεχνία, Γλώσσα, Επιστήμες, Ιστορία, Θρησκεία). Μέσα από την παρουσίαση των επιλεγμένων αυτών εκδόσεων αναδεικνύεται η ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έργων της πρώιμης τυπογραφίας, με έμφαση στην έντυπη και τη χειρόγραφη διακόσμηση, φωτίζεται η δράση σημαντικών προσωπικοτήτων της τυπογραφικής τέχνης και παρουσιάζονται οι υλικές μαρτυρίες, τα σημάδια της ιδιαίτερης ιστορίας κάθε αντιτύπου και της πορείας του στον χρόνο.

Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αποτελείται από 102 τίτλους σε 107 αντίτυπα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.

Η Συλλογή προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Πληροφορίες για την έκθεση

Διάρκεια: 13 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019. Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.00.

Ανοιχτά Σάββατο 20/4 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ( 4/5, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9) με ξεναγήσεις, ώρες 11.00-15.00. Επιπλέον ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 216 9003700 (εσωτ. 104).

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25/4-1/5, 17/6, 12-16/8.

Είσοδος ελεύθερη.