Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Louis των ΗΠΑ Μιχαήλ Κοσμόπουλο ως αντεπιστέλλον μέλος της, από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο M. Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1963. Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV και Washington University in St. Louis. Τον Μάιο του 1989 διορίσtηκε επίκουρος καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά. Το 1993 προήχθη σε αναπληρωτή και το 1997 εξελέγη τακτικός καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 2001 δέχθηκε την πρόσκληση του πανεπιστημίου Missouri στο St. Louis των ΗΠΑ να αναλάβει τη θέση του τακτικού καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας και κατόχου της Διακεκριμένης Έδρας («Endowed Chair») Ελληνικών Σπουδών, την οποία κατέχει ως σήμερα.

Το 2004, του απονεμήθηκε το διεθνούς κύρους «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Η δραστηριότητά του στο πεδίο υπήρξε έντονη και με σημαντικά αποτελέσματα.

Εκτός της συμμετοχής του σε ανασκαφές σημαντικών θέσεων στην Ελλάδα (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Κόρινθος, Πύλος, Ιθάκη, Ελευσίνα) και στην Ουκρανία (Ολβία Ποντική), έχει διευθύνει την επιφανειακή έρευνα του Ωρωπού και τη στρωματογραφική ανασκαφή στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα (1994-1995). Από το 1999 διευθύνει τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, οι οποίες έχουν φωτίσει άγνωστες ως τώρα πτυχές της ιστορίας της μυκηναϊκής Ελλάδας.

Ο M. Κοσμόπουλος είναι ένας από τους ειδικότερους διεθνώς στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και τα έργα του αποτελούν σημαντική συμβολή στη γνώση της ελληνικής Προϊστορίας.