Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Κύπρος
Mια από τις κυριότερες προκλήσεις είναι και η προστασία και παρουσίαση των μοναδικών ψηφιδωτών και άλλων σημαντικών στοιχείων του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

Νέα Πάφος και Τάφοι των Βασιλέων: με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Συνεργασία Τμήματος Αρχαιοτήτων και Getty Conservation Institute

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Getty Conservation Institute, του Λος Άντζελες, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, οι οποίοι αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με σκοπό τη μελλοντική διασφάλιση της διατήρησής τους, μέσα από τις πολιτιστικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύουν.

Η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2018, περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση και αξιολόγηση της σημασίας των θέσεων, την κατάσταση διατήρησης των ψηφιδωτών και των αρχαιολογικών καταλοίπων, καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο επικεντρώνεται συγχρόνως στην ερμηνεία και παρουσίαση των θέσεων, τη διαχείριση των επισκεπτών, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των βασικών προκλήσεων συντήρησης και διαχείρισης.

Καθότι μια από τις κυριότερες προκλήσεις είναι και η προστασία και παρουσίαση των μοναδικών ψηφιδωτών και άλλων σημαντικών στοιχείων του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου, διεξάγεται, αυτή την εβδομάδα (2-6 Απριλίου 2019), συνάντηση με θέμα τον τρόπο στέγασης των εν λόγω  αρχαιολογικών καταλοίπων. Για τη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό, από διάφορους τομείς ειδίκευσης, όπως αρχιτεκτονική, μηχανολογία, περιβαλλοντική μηχανική και υδρολογία, και με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό στεγάστρων σε άλλες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ομάδα αυτή εργάζεται με ειδικούς σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και του Getty Conservation Institute, με στόχο  την εξέταση όλων των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των στεγάστρων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την ανάγκη για προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων, τη συμπερίληψη του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτά, τη διασφάλιση της διατήρησης των ψηφιδωτών, την ολοκληρωμένη ερμηνεία και παρουσίαση και τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η συνάντηση διεξάγεται επιτόπου, για την καλύτερη κατανόηση του πλαισίου, των αξιών και των προκλήσεων και όλων εκείνων των παραμέτρων που είναι απαραίτητοι για το σχεδιασμό των στεγάστρων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πάφου δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε παγκύπριο επίπεδο, αποτελώντας σημαντικότατο πολιτιστικό πόλο έλξης και θέση μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας. Όλες οι δραστηριότητες που προωθούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας συνάντησης, έχουν ως απώτερο στόχο την προστασία των αξιών που αντιπροσωπεύει η Πάφος –καλλιτεχνικές, ιστορικές, κοινωνικές και φυσικές– ώστε αυτές να αποτελέσουν κτήμα των κατοίκων της Πάφου, και των Κυπρίων γενικότερα, και όλων των επισκεπτών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Δελτίο Τύπου).