Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Τέχνη
Όλες οι φωτογραφίες
Ρέμπραντ, «Το Μάθημα Ανατομίας του δρος Τουλπ».

Μέσα σε έναν πίνακα του Ρέμπραντ

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Οι επισκέπτες στο μουσείο Mauritshuis (Μαουριτσχάους) στη Χάγη μπορούν, χάρη στο ολλανδικό στούντιο ντιζάιν CapitolaVR, να χρησιμοποιήσουν το έξυπνο κινητό τους για να έχουν μια εμπειρία διευρυμένης πραγματικότητας του πίνακα «Το Μάθημα Ανατομίας του δρος Τουλπ» του Ρέμπραντ.

Για να αποτίσει φόρο τιμής στα 350 χρόνια από το θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα, το CapitolaVR δημιούργησε την εφαρμογή Rebrandt Reality, η οποία μέσω διευρυμένης πραγματικότητας επιτρέπει στους φιλότεχνους και φιλοπερίεργους «να μπουν μέσα» σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες του Ρέμπραντ.

Οι επισκέπτες αποκτούν εμπειρία της ανατομίας ενός πτώματος η οποία έγινε το 1632, όπως την απεικόνισε ο ζωγράφος. Αλληλεπιδρούν με εικονικά, ολογραφικά, τρισδιάστατα αντικείμενα που έχουν σκαναριστεί από πραγματική ανασύσταση του πίνακα ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι συμβατές με τις πλατφόρμες διευρυμένης πραγματικότητας ARKit της Apple ή ARCore της Google.

«Επιθυμία μας ήταν να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να περπατήσει, στην κυριολεξία, μέσα στο έργο τέχνης και να εξερευνήσει τον πίνακα και την ιστορία που «αφηγείται», με καινοτόμα τεχνολογία» τόνισε ο David Robustelli, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών εφαρμογών στην CapitolaVR.

«Αυτός είναι ένας καινούργιος τρόπος να βλέπεις τέχνη, ο οποίος εξακοντίζει στο μέλλον την εμπειρία να βλέπουμε τέχνη» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μαουριτσχάους, Emilie Gordenker. «Ο Ρέμπραντ ήταν πρωτοπόρος ζωγράφος. Χρησιμοποιούσε καινούργιες τεχνικές για να φτάσει σε μια καινούργια εικαστική γλώσσα» εξήγησε.

«Τριακόσια πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας ενθαρρύνει να καινοτομούμε. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία διευρυμένης πραγματικότητας, μπορείς να μπεις, από μια είσοδο, στο αμφιθέατρο ανατομίας, είτε είσαι σπίτι σου είτε έξω. Γίνεσαι μάρτυρας ενός μαθήματος ανατομίας του 17ου αιώνα και κοιτάς πάνω απ’ τον ώμο του Ρέμπραντ» είπε η διευθύντρια του μουσείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).