Από τις 8 Μαρτίου 2019 και για τρεις μήνες, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου της Καλαβρίας στην Ιταλία (Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria) θα φιλοξενήσει στους εκθεσιακούς του χώρους αρχαιότητες από τη Δωδώνη, το πανελλήνιο ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών. Η «φιλοξενία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο διοργάνωσης έκθεσης με τίτλο «Dodonaios. L’oracolo di Zeus e la Magna Grecia» και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η έκθεση αποσκοπεί στην παρουσίαση της σημασίας των πολύχρονων και πολύμορφων σχέσεων του Ιερού και του Μαντείου της Δωδώνης και της Ηπείρου με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές τεκμηριώνονται ιστορικά από την αρχαία γραμματεία, τα αρχαιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, θα περιλαμβάνει αντικείμενα και των συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και άγνωστα, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στη φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου.

Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου της Καλαβρίας, στο οποίο φυλάσσονται, όπως είναι γνωστό, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των «πολεμιστών του Ριάτσε».

«Η έκθεση συνιστά εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο, η οποία, αν μη τι άλλο, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας» επισημαίνουν οι διοργανωτές.