Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μουσείο
Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια του μουσείου Μαρία Τσαντσάνογλου.

Μεγάλη διάκριση για το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Από το «The Art Newspaper Russia»

Μεγάλη διάκριση για το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) το οποίο αναδείχθηκε ως «Μουσείο της Χρονιάς» από το «The Art Newspaper Russia» σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στη Μόσχα, στο Gostiny Dvor.

Σε μια λαμπρή τελετή, το Μουσείο βραβεύτηκε για τη μεθοδική μελέτη, προώθηση και προβολή της ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο με «όχημα» τη συλλογή Κωστάκη και με αφορμή την εξαιρετικά πετυχημένη έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart» που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 4.000 επισκέπτες να γνωρίσουν και να θαυμάσουν ξανά τα αριστουργήματα της ρωσικής πρωτοπορίας στον πλήρως ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του μουσείου στη Μονή Λαζαριστών.

Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια του μουσείου Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία ευχαρίστησε τη διοίκηση, τους συναδέλφους, υποστηρικτές και φίλους του μουσείου επισημαίνοντας ότι το μουσείο είναι μια συλλογική υπόθεση και πως το βραβείο ανήκει σε όλους και κυρίως στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη χάρη στον οποίο γράφτηκε το σημαντικό κεφάλαιο της ρωσικής πρωτοπορίας στην ιστορία της τέχνης.

Η επικεφαλής του Συλλόγου Υποστηρικτών του μουσείου και πρόεδρος του Heritage Foundation, Κριστίνα Κρασνιάνσκαγια, αναφέρθηκε στη δυναμική «επανεκκίνηση» του μουσείου το καλοκαίρι του 2018 και μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του MOMus, στη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης «Θεσσαλονίκη-Restart-Συλλογή Κωστάκη» αλλά και στην προοπτική υποτροφιών σε νέους ιστορικούς τέχνης που επιθυμούν να συμβάλουν στη συστηματοποίηση του αρχείου Κωστάκη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο μεγάλος χορηγός της έκθεσης, Αντρέι Τσεγκλακόφ, Πρόεδρος του AVC Charity Foundation for the Support of Cultural Programs, καθώς και πολλοί καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, επιμελητές και επαγγελματίες από το χώρο της τέχνης.

Συνυποψήφιοι στην τελική τριάδα της κατηγορίας για το Καλύτερο Μουσείο της Χρονιάς ήταν το Μουσείο του Κρεμλίνου «για την πίστη στην παράδοση της ρωσικής τέχνης και την εξέλιξη της παράδοσης στο σήμερα» και το Μουσείο του Βίτεμπσκ της Λευκορωσίας «για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της σχολής UNOVIS του Μαλέβιτς».

«Έκθεση της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε η έκθεση «Ilya and Emilia Kabakov. Not everyone will be taken to the future» (ΤΑΤΕ Modern, 18.10.2017-28.01.2018 / The State Hermitage Museum, 21.04.2018 – 29.07.2018 / The State Tretyakov Gallery, 6.09.2018-13.01.2019). Το βραβείο για το «Βιβλίο της Χρονιάς» έλαβε η έκδοση «Μόλις Ρώμη. Εικόνες της Ιταλίας XXI» του Arkady Ippolitov (Colibri, Alphabet-Atticus, 2018). Το βραβείο «Συντήρηση της Χρονιάς» δόθηκε στο παλάτι και το πάρκο «Oranienbaum» (ως μέρος του κρατικού μουσείου και πάρκου «Peterhoff»), ενώ το βραβείο «Προσωπική Προσφορά στην Τέχνη» δόθηκε στη Νατάλια Οπάλεβα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου AZ της Μόσχας.