Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μουσείο
Το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας.

Αλεξάνδρεια: Σε εξέλιξη η ανακαίνιση του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα

Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, που έσφυζε παλιά από Έλληνες, στο κέντρο της πόλης, ένα τεράστιο ελληνοπρεπές κτίριο συνεχίζει να αναδεικνύει τις δόξες της παροικίας της πόλης, αναγράφοντας μάλιστα ακόμη και σήμερα στην πρόσοψή του σε κεφαλαία ελληνικά γράμματα τη λέξη: ΜΟΥΣΕΙΟΝ.

Πρόκειται για το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, που κτίστηκε πριν από 127 χρόνια και σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία του, με τις αιγυπτιακές Αρχές να θέλουν να του χαρίσουν ξανά τη δόξα του παρελθόντος.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ξεκίνησε στον ιστορικό αυτό χώρο μια εκ βάθρων ανακαίνιση που ξαναδίνει ζωή στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο, αποκαθιστώντας τη δυτική και την ανατολική πρόσοψη, τα εσωτερικά τοιχώματα και το 90% του μεταλλικού σκελετού του κτιρίου και ενοποιώντας τον ισόγειο χώρο του μουσείου, των εκθεσιακών χώρων και του διοικητικού του κτιρίου.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στο χώρο πραγματοποίησε επίσκεψη ο υπουργός Αρχαιοτήτων για να επιθεωρήσει την εξέλιξη των έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2019. Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι τα έργα έχουν προχωρήσει έως σήμερα σε ποσοστό περίπου 50%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο θα διαθέτει 30 μεγάλες αίθουσες που θα φιλοξενούν 20.000 έργα τέχνης από την εποχή της Πτολεμαϊκής και Ρωμαϊκής περιόδου, από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. (αγάλματα, αμφορείς, κεραμική, μωσαϊκά, κοσμήματα, σαρκοφάγους, μούμιες, τάπητες και διάφορα αντικείμενα από γυαλί, μάρμαρο και χαλκό).

Το Μουσείο θα διαθέτει, επίσης, ένα υπερσύγχρονο κέντρο συντήρησης και έρευνας, καθώς και μία αίθουσα πολυμέσων όπου με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, οι επισκέπτες του θα μπορούν να «ταξιδεύουν» στην αρχαία εποχή.

Σημειώνεται ότι το μουσείο κτίστηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε από τον Khedive Abbas Helmy II το 1895 για να παρουσιάσει τότε ελληνορωμαϊκά εκθέματα που είχαν αποκαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αλεξάνδρεια. Το 1983 καταχωρήθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς της Αιγύπτου για τα ισλαμικά, κοπτικά και εβραϊκά αρχαιολογικά του εκθέματα. Είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης από το 2008.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ν. Κάτσικας).