Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
Στον οδηγό παρουσιάζονται συνολικά 26 μνημεία, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.

Τρίγλωσσος οδηγός για τα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ)

Έναν τρίγλωσσο μικρό οδηγό για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης που συνδέονται με την οθωμανική περίοδο, ο οποίος αποτελεί βοήθημα ενημέρωσης και ξενάγησης για όλους τους τουρίστες, εξέδωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).

Στις 20 σελίδες του (μεγέθους 20×14 εκ.), οι επιμελητές της έκδοσης κατάφεραν να συμπεριλάβουν κείμενα, διευθύνσεις, ωράριο λειτουργίας και φωτογραφίες για το σύνολο των μνημείων και αξιοθέατων της οθωμανικής διαδρομής στην τουριστική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται κυρίως για κτήρια διαφόρων χρήσεων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και είναι σήμερα προσβάσιμα για όλους.

Στο εξώφυλλό του, απεικονίζεται ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της περιόδου, οι «Κήποι του Πασά», οι οποίοι κατασκευάστηκαν το 1904 από άγνωστο αρχιτέκτονα και αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα φανταστικής αρχιτεκτονικής. Η απόδοση των ενημερωτικών κειμένων του οδηγού στην τουρκική γλώσσα έγινε με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 26 μνημεία παρουσιάζονται στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά, ξεκινώντας από τα γνωστότερα: το σπίτι-μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το Διοικητήριο, που χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, το Μπεζεστένι, το Αλατζά Ιμαρέτ. Παλαιότερο όλων το «Μπέη Χαμάμ» (Λουτρά Παράδεισος), το πρώτο οθωμανικό λουτρό της Θεσσαλονίκης που κτίστηκε το 1444. Είναι και το μεγαλύτερο που σώζεται.

Στις σελίδες του εύχρηστου οδηγού συμπεριλαμβάνονται, επίσης, πλαισιωμένα από 30 φωτογραφίες, το Γενί Χαμάμ (Αίγλη), το Συντριβάνι, που δώρισε ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ στους Θεσσαλονικείς και από το οποίο την πρώτη ημέρα των εγκαινίων έτρεξε βυσσινάδα για τους καλεσμένους, καθώς και εκείνα που άλλαξαν χρήση στο πέρασμα του χρόνου, όπως είναι τα κτήρια της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και της σημερινής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης, το Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ), το κτήριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (στέγαζε την Οθωμανική Τράπεζα) κ.ά.

Οι τουρίστες θα βρουν επίσης στο έντυπο στοιχεία για κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι η βίλα Αχμέτ Καπαντζή, η βίλα Μεχμέτ Καπαντζή, το Χαμιδιέ Τζαμί (Γενί Τζαμί – εξαιρετικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής), η βίλα Μορντώχ και η βίλα Χαφίζ Μπέη (στεγάζεται η Σχολή Τυφλών) που χτίστηκαν σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.