Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Κέρκυρα
Η Μουσειοσκευή του Μουσείου Ιωάννης Καποδίστριας.

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια

Με κεντρικό θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου πολιτικού

Ένα όμορφο ταξίδι στους μαθητικούς κύκλους ξεκίνησε πρόσφατα η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια. Με κεντρικό θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Ευρωπαίου πολιτικού και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια θα συναντήσει μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και θα τους παρακινήσει να αφηγηθούν τις δικές τους «ιστορίες» για τον Καποδίστρια και την εποχή του.

Η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια δεν είναι απλά μία κατασκευή μιας μουσειακής ή μιας αρχειακής συλλογής. Πρόκειται για ένα «μαγικό» ιστορικό κουτί, στα συρτάρια του οποίου «ξεδιπλώνονται» καρτέλες πληροφοριών, εικόνες αντικειμένων ή έγγραφα, καρτέλες δραστηριοτήτων και αντίγραφα αντικειμένων της Συλλογής του «Μουσείου Ιωάννης Καποδίστριας».

Όλα είναι ομαδοποιημένα σε τρεις κατηγορίες, που περιγράφουν τη ζωή του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, μεγαλώνοντας στην Κέρκυρα του 18ου αιώνα, την τέχνη της διπλωματίας του και την οικοδόμηση του κράτους. Έτσι οι μαθητές μπορούν να «παίξουν», να ερευνήσουν θέματα που αφορούν την περιοχή τους ή τα ειδικά ενδιαφέροντά τους και να γράψουν τη δική τους Ιστορία.

«Πρόκειται για μία πολυτελή κατασκευή που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, αναπαραγωγές έργων τέχνης, επιστολές, πληροφοριακό υλικό, καρτέλες δραστηριοτήτων, διαφάνειες με το χάρτη της Ελλάδας, ένα σαπούνι ελαιόλαδου, μία μεταλλική πένα, ένα μπουκαλάκι μελάνι, μία βεντάλια, ένα αντίγραφο μεγαλόσταυρου, δύο τυπογραφικά στοιχεία, ένα ταμπόν μελάνης, ένα αντίγραφο φοίνικα (νόμισμα), ένα πιόνι σκακιού και μία αφίσα-χρονολόγιο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Τένια Ρηγάκου.

Η δημιουργία των συνολικά έξι Μουσειοσκευών του Μουσείου Καποδίστρια, κόστους 20.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ενώ το Ελληνικό Σχολείο Γενεύης πρόσφερε τη μετάφραση στα γαλλικά.

Η παρουσίαση της Μουσειοσκευής του Μουσείου Καποδίστρια πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και τους εκπροσώπους του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, σε συνεργασία µε το Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια», και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθµιας και Β/βάθµιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

«Η Μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, ενώ ο στόχος είναι να ταξιδέψει σε όλες τις “Καποδιστριακές Πόλεις”» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας ότι «σύντομα αναμένεται να μεταφραστεί και στη ρωσική γλώσσα».

Την ιδέα της δημιουργίας της Μουσειοσκευής του Μουσείου Καποδίστρια συνέλαβαν ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια» και το Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών που στεγάζεται στο Μουσείο Καποδίστρια.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Ταπάσκου).