Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Τουρκία
Η βιβλιοθήκη περιέχει γραπτά έργα σχετικά με τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία στα αραβικά και τα περσικά (φωτ.: Esma Küçükşahin - Anadolu Agency).

Βιβλιοθήκη στην Καισάρεια, «φύλακας» χειρογράφων ανά τους αιώνες

Η Βιβλιοθήκη Rasit Efendi

Σε «φύλακα» αυθεντικών χειρογράφων που μετρούν αιώνες ζωής αναδεικνύεται μια βιβλιοθήκη στην περιοχή Καϊσερί (Καισάρεια) της Τουρκίας, καθώς διαθέτει ειδικές προθήκες οι οποίες προφυλάσσουν τους πολύτιμους «φιλοξενούμενούς» τους από την υγρασία και την αποσύνθεση.

Εδώ και 223 χρόνια, η «Rasit Efendi Βιβλιοθήκη Χειρογράφων», η οποία ιδρύθηκε περίπου στα 1790, προφυλάσσει και διατηρεί μοναδικής ιστορικής αξίας χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», η βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 8.520 έργα, συμπεριλαμβανομένων 2.052 χειρογράφων. Η βιβλιοθήκη περιέχει γραπτά έργα σχετικά με τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία στα αραβικά και τα περσικά. Λόγω των μοναδικών χειρογράφων της, η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύτιμη πηγή για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

«Ο Rasit Efendi ήταν γραφειοκράτης την εποχή της οθωμανικής ιστορίας και ήθελε να φτιάξει μία βιβλιοθήκη στον τόπο του» είπε στο «Anadolu» ο συνταξιούχος ιστορικός Μεχμέτ Καραάσλαν. Πρόσθεσε επίσης ότι το πρωτότυπο χειρόγραφο, στο οποίο αναφέρεται η επιθυμία του ιδρυτή της βιβλιοθήκης για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στον τόπο του, φυλάσσεται μέχρι σήμερα, στο «δημιούργημά» του.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί, επίσης, έργα που έγιναν μετά τη δημιουργία του τυπογραφείου του Ιμπραήμ Μουτεφερίκα (1674–1745), «εξέχουσας προσωπικότητας της οθωμανικής ιστορίας, διότι ήταν διπλωμάτης, εκδότης,ιστορικός» αναφέρουν ιστορικές πηγές και προσθέτουν ότι «γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ήταν ο πρώτος που είχε τυπογραφείο από το οποίο εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, ένα λεξικό, στην οθωμανική ιστορία».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Anadolu.