Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Λάρισα
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Ζορμπά, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός (δεξιά) και ο Δήμαρχος Λάρισας Α. Καλογιάννης ξεναγούνται στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αποστόλης Ντόμαλης).
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Aπό την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα, το οποίο λειτουργεί στον Μύλο του Παππά.

Η κα Ζορμπά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ξεναγήθηκε στο χώρο του μουσείου όπου παρουσιάζονται όλες οι παραδοσιακές μηχανές, αλλά και η διαδικασία της παραγωγής του σιταριού κατά τους περασμένους αιώνες στη Θεσσαλία.

Στο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι ο Μύλος του Παππά και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων «είναι ένα σύγχρονο μουσείο μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο αποτελεί το παράδειγμα του πολιτιστικού περιβάλλοντος», ενώ τόνισε πως το κτίριο όπου λειτουργεί το μουσείο «μας μιλάει για τους ανθρώπους που εργάστηκαν, για τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και την πίστη που έδειξαν για την ολοκλήρωσή του».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που αφορούσαν τη μετατροπή του κτιρίου σε ένα ολοκληρωμένο μουσείο, υποστηρίζοντας ότι το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων είναι το τελευταίο έργο που ολοκληρώνει την αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου του Μύλου του Παππά.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στις συνέργειες που έχουν υπάρξει για την ολοκλήρωση του Μουσείου, αλλά και του Μύλου του Παππά. Επίσης, τόνισε τη σημασία να διατηρείται η μνήμη στο σήμερα, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζει το μουσείο αυτό σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι ο Μύλος του Παππά ξεκίνησε το 1893 ως ένας πρωτοποριακός για την εποχή ατμόμυλος. Ιδρυτές του ήταν ο Κωνσταντίνος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, Κωνσταντίνο Σκαλιώρα και Χρήστο Δημητριάδη.

Ο Μύλος του Παππά κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πορείας του αποτελούσε τον κύριο τροφοδότη αλεύρου ολόκληρης της Θεσσαλίας, μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1980. Το κτίριο το 1988 αγοράστηκε από τον δήμο Λάρισας, ενώ το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού ως αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ού αιώνα.

Σήμερα στο Μύλο του Παππά λειτουργεί το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, αλλά και ένα κέντρο πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων. Στο χώρο στεγάζονται και λειτουργούν το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, μικρό θέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων, η φιλαρμονική του δήμου, κινηματογραφική λέσχη και κουκλοθέατρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλ. Σκυλλάκος).