Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αρχαιολογία
Τμήμα του βοτσαλωτού δαπέδου που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2018 στην πόλη της Άρτας.

Οι ερωτιδείς της Αμβρακίας πάνε στο Εθνικό Θέατρο

Ανακοίνωση της Βαρβάρας Παπαδοπούλου

«Οι ερωτιδείς της Αμβρακίας» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρας Ν. Παπαδοπούλου, με την οποία συμμετέχει στην εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Δεν είναι όλα εφήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30 στο Εθνικό θέατρο «Κτίριο Τσίλλερ» στην Αθήνα.

Θα παρουσιαστεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον ελλαδικό χώρο τη χρονιά που μας πέρασε. Πρόκειται για ένα βοτσαλωτό δάπεδο που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2018 στην πόλη της Άρτας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στο πλαίσιο των εργασιών για την ανάδειξη του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας. Το εύρημα έλαβε σημαντική δημοσιότητα, κινώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Το δάπεδο κοσμούσε το κεντρικό τμήμα λουτρικών εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν του Μικρού Θεάτρου, τα ερείπια των οποίων ενσωματώθηκαν στην υποθεμελίωση του μνημείου.

Χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Κατασκευασμένο από βότσαλα μικρού διαμετρήματος, απεικονίζει σκηνές ερωτιδέων που συμπλέκονται με κύκνους, καθώς και άλλα πλάσματα (χταπόδι, ψάρια κ.ά.) τα οποία σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.

Το δάπεδο εντυπωσιάζει για τη θεματολογία του και την ακρίβεια στην απόδοση των μορφών και των άλλων πλασμάτων που μαρτυρούν την καλλιτεχνική άνθηση της αρχαίας πόλης και την εκλεπτυσμένη αισθητική των κατοίκων της.