Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Διαλέξεις της Πέμπτης
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Εκδοχές κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και οι αρχιτεκτονικοί τους αντικατοπτρισμοί

Από την Αμαλία Κωτσάκη

«Εκδοχές κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και οι αρχιτεκτονικοί τους αντικατοπτρισμοί» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η Αμαλία Κωτσάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης) την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.30, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Με δεδομένο ότι ο αρχιτεκτονικός τύπος των κοινοβουλίων δεν εμφανίζει εξέλιξη και παραμένει σταθερός από τον 19o αιώνα, που είναι η εποχή της ανέγερσης των περισσότερων, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, η μελέτη τους δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή και ελληνική ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής» αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής της η Αμαλία Κωτσάκη. «Η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κοινοβουλευτισμό στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τη διερεύνηση των Κοινοβουλίων, των “θεάτρων της Δημοκρατίας”, θα μπορέσει να φωτίσει αδιερεύνητες πτυχές του μεταξύ τους διαλόγου. Ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα να ερμηνευθεί η εξέλιξη του ελληνικού κοινοβουλευτισμού με πρίσμα θέασης την αρχιτεκτονική και γενικότερα το χώρο, εμπλουτίζοντας τις θεωρήσεις αυτού του τόσο κρίσιμου θέματος.

»Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει εν συνόλω επτά κοινοβούλια: κατ’ αρχάς, οι πρώτες βουλές των Ελλήνων πριν από τη μεταφορά της “καθέδρας” στην Αθήνα, δηλαδή οι βουλές του Ναυπλίου και της Αίγινας· στη συνέχεια, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, πρωτεύουσα πλέον του κράτους, η λεγόμενη σήμερα Παλαιά Βουλή· και, τέλος, το σημερινό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος (Παλαιά Ανάκτορα). Υπάρχουν όμως και οι βουλές της Κρήτης, των Ιονίων και της Σάμου πριν από την Ένωσή τους με την Ελλάδα, οι οποίες, στο πλαίσιο ιδιότυπων ημιανεξάρτητων πολιτειακών μορφωμάτων, διέθεταν κτίρια κοινοβουλίων: η Κρητική Βουλή, η Ιόνιος Βουλή, και η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου. Από τα εφτά αυτά κοινοβούλια μόνο τα τρία λειτούργησαν σε κτίρια που σχεδιάστηκαν και κτίστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό: η Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, η Ιόνιος Βουλή και η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου. Οι σημαντικές μεταξύ τους διαφοροποιήσεις ως προς τη διάταξή τους καθιστά τον ελληνικό χώρο πρόσφορο για τη διερεύνηση της σχέσης αρχιτεκτονικής και κοινοβουλευτισμού.

»Η διάλεξη θα επιχειρήσει την παρουσίαση των παραπάνω κοινοβουλίων μαζί με μια προσπάθεια ερμηνείας των σημαντικών διαφοροποιήσεων που εμφανίζει η αρχιτεκτονική τους. Θα αναζητηθούν τα πρότυπά τους, αρχαία και νεότερα, και οι αναφορές τους στα κοινοβούλια των ηγεμονευόντων κρατών καθώς και των εκδοχών κοινοβουλευτισμού που το καθένα στεγάζει» καταλήγει η κα Κωτσάκη.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).