Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης υποδέχεται για δεύτερη φορά τον βραβευμένο σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, για τη διεξαγωγή του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ», το οποίο έχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στο χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» αρχεία (αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες και άλλα υλικά) του μουσείου. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το σενάριο ενός ή περισσότερων ιστορικών ή ανθρωπολογικών/εθνογραφικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προφορική μαρτυρία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και της παράδοσης, και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ώρες: 13:00-19:30. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής και να καταβάλουν τα δίδακτρα μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019.

Kόστος συμμετοχής: 60€ (45€ για φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας).

Αναλυτικές πληροφορίες για το εργαστήριο και δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμες εδώ.