Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αίγυπτος
Η προτομή της Νεφερτίτης στο Αιγυπτιακό Μουσείο Βερολίνου.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Ο Ζάχι Χαουάς ζήτησε την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης

Από τη Γερμανία

Το αίτημα της Αιγύπτου προς τη Γερμανία να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης επανέφερε στη δημοσιότητα ο αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη του Σάο Πάολο, που διοργάνωσε η πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βραζιλία.

«Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της, για να μπορούν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου» είπε.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Egypt Independent», «η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μάς πάει πίσω στο 1912, όταν μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπορσάρντ επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε σύμβαση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία της έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα, που χτίστηκε από τον Ακενατόν και στέγασε την πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου, ήταν η προτομή της Νεφερτίτης».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «η προτομή της Νεφερτίτης έγινε πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και πυροδότησε μια έντονη συζήτηση μεταξύ της Αιγύπτου και της Γερμανίας, σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα».

Να σημειωθεί ότι η Νεφερτίτη έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν σύζυγος του Αιγυπτίου Φαραώ Ακενατόν, ενός από τους βασιλιάδες της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο, που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1352 π.Χ. έως το 1336 π.Χ. Μαζί, προανήγγειλαν μια θρησκευτική επανάσταση, βασισμένη στη λατρεία του ήλιου ή «Aton».

Το 1925, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση των γερμανικών αποστολών, εωσότου η προτομή της γυναίκας Φαραώ επιστρέψει στην Αίγυπτο.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ψήφισαν νόμο που θεωρούσε οποιοδήποτε έργο έχει γίνει δεκτό στο έδαφός τους για 25 χρόνια ως εθνικό θησαυρό, γεγονός που οδήγησε σε πολιτική και νομική κρίση σχετικά με το άγαλμα της Νεφερτίτης.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα καταλήγει ότι «ο Χαουάς ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και θα έπρεπε επομένως να επιστραφεί. Και κάλεσε το 2005 τη Γερμανία να αποδείξει ότι έλαβε νομίμως το άγαλμα».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ν. Κάτσικας).