Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Βόλος
Στην κινεζική όπερα, τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς (φωτ.: ΠΙΟΠ).

Από τη σκηνή στο μουσείο: Κοστούμια κινεζικής όπερας

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

«Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας» είναι το θέμα περιοδικής έκθεσης που εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00) στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Ιδρύματος, στον Βόλο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας, πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο. Υπενθυμίζεται ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρήθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018. Την έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα εγκαινιάσει η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

Όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου: «Πρόκειται για μια έκθεση-ταξίδι, που μας μεταφέρει στον συναρπαστικό και πολύχρωμο κόσμο της κινεζικής όπερας. Παράλληλα αποτελεί το επιστέγασμα μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν τόσο ο τέως Πρέσβης όσο και η νυν Πρέσβης, κυρία Zhang Qiyue, στο Ίδρυμα, από την πρώτη στιγμή, είναι ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική για εμάς και πιστεύουμε πως η έκθεση αυτή είναι μόνο η αρχή μίας πολύτιμης συνεργασίας».

Η κινεζική όπερα, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ., στο μεταίχμιο της περιόδου της δυναστείας των Qin και εκείνης των Han, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας. Συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες μορφές δραματικής τέχνης στον κόσμο. Στο πέρασμα των αιώνων, η κινεζική όπερα επηρεάζεται από τοπικά στοιχεία και γλωσσικά ιδιώματα, παίρνοντας έτσι διαφορετικές μορφές. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη κινεζικής όπερας, από τα οποία η Όπερα του Πεκίνου, η Όπερα του Θιβέτ και η Όπερα Κούντσου συγκαταλέγονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Στην κινεζική όπερα, τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς. Καθένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία που αποπνέει τη μοναδική καλλιτεχνική γοητεία της κινεζικής όπερας. Με χαρακτηριστικά χρώματα, ραμμένα με μαστοριά και έχοντας υψηλή καλλιτεχνική διακοσμητική αξία, τα κοστούμια λειτουργούν καταλυτικά στην αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα των ηρώων, της πλοκής και των συναισθηματικών εναλλαγών.

Πληροφορίες

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος. Τηλ.: 24210 29844, www.piop.gr

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28.2.2019) και 10:00-18:00 (από 1.3.2019).